El paisatge, el cinema, els primers turistes històrics, els redescobridors, la disbauxa i la cultura i la creativitat van ser els sis elements que van guiar el discurs que va anar desgranant ahir Xavier Solà, acompanyat d'il·lustres convidats que, d'una manera o altra, han estat protagonistes o han contribuït al fet que la Costa Brava sigui el que és avui. Evidentment, els principals personatges van ser els cuiners.
A través d'ells es va fer un viatge gastronòmic que va culminar amb el menú del centenari a la sala simfònica de l'Auditori de Girona. El menú va començar amb unes pomes farcides, un clàssic entrant que combina el dolç de la fruita amb la carn. El plat típic dels pescadors de Tossa de Mar, la simitomba, va ser el següent que es va preparar. Després va venir un escabetx, un arròs a la cassola i un suquet de peix amb aigua de mar, signat per Xavier Sacristà, del Mas Pau d'Avinyonet de Puigventós, però que abans havia estat a la cuina d'El Bulli. A més d'ell, hi van passar cuiners com ara Pere Bahí o Rafael Sabadí, els joves Jaume Vidal, Xavi Burés, Jordi Sabadí i Anna Casadevall, relleu dels grans noms.
Al seu costat, altres personatges que van fer gran el nom de la Costa Brava per la seva projecció cultural, política o intel·lectual com l'actor Emilio Gutiérrez Caba, l'exalcalde de Girona i actual conseller, Joaquim Nadal, la nissaga Regàs, representada per Oriol i Georgina Regàs, el popular Òscar Nebreda o el soci de Ferran Adrià, «el millor cuiner del món», Juli Soler, entre d'altres.