| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 13 de maig de 2024


dimecres, 18 de febrer de 2009
>

Només un 5,8% de veïns d'edificis amb placa franquista n'han demanat la retirada

Des de l'abril fins ara 255 comunitats han sol·licitat a l'Ajuntament que les tregui

A. BALLBONA V. PLANELLA. Barcelona
Un total de 255 comunitats de veïns han demanat a l'Ajuntament de Barcelona que retiri les plaques franquistes de la façana dels seus habitatges. Això només significa un 5,8% de les 4.361 plaques amb simbologia franquista –amb el jou i les fletxes– que el Ministeri de l'Habitatge franquista va col·locar als pisos de protecció que va fer i que, segons un cens municipal de l'any passat, encara figuren en edificis de la ciutat. El mes d'abril de l'any passat el consistori va començar una campanya per retirar aquestes plaques gratuïtament si els veïns ho demanaven. L'Ajuntament ha prorrogat fins al 31 de març el termini per sol·licitar-ho.

Amb l'aprovació de la llei de la memòria històrica, l'Ajuntament de Barcelona comença una triple acció per retirar els símbols franquistes de l'espai públic: desmuntar els monuments franquistes de titularitat municipal, canviar els noms dels carrers vinculats a la dictadura i començar una campanya per facilitar la retirada de les plaques amb el jou i les fletxes dels habitatges de protecció fets durant el franquisme. Aquesta campanya plantejava la retirada gratuïta de les plaques (4.361 en queden encara a la ciutat, segons l'inventari municipal de l'any passat), sempre que els veïns ho demanessin. Fins ahir, només 255 comunitats de veïns ho havien demanat, quan el termini s'acaba el 31 de març.

A banda del monument a Primo de Rivera, abans s'havien retirat el monument als Caiguts que hi havia a les Corts i el monument als Caiguts del fossat de Santa Elena al castell de Montjuïc. Ara estan en fase de tramitació –per part de la comissió d'escultures de l'Ajuntament– per retirar-los properament l'escultura de La victòria (entre el passeig de Gràcia i la Diagonal) i el monòlit a Carlos Trías (cap de la Falange a Barcelona) a Nou Barris.

En canvi, continua pendent l'eliminació dels escuts franquistes que hi ha a les seus de la capitania militar i de la caserna del Bruc. En aquest sentit, el president del grup d'ERC, Jordi Portabella, va anunciar ahir que demanarà explicacions al govern bipartit per la «contradicció que mantenen en aquests moments l'Ajuntament i el Ministeri de Defensa», després que Carme Chacón ha assegurat que no ha rebut cap petició del consistori per retirar l'àliga de la façana del quarter situat a la Zona Universitària. La ministra ha admès que no hi ha cap impediment per fer desaparèixer aquest símbol de la dictadura.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>«Potser haguera preferit que el deixessin»

>Fracassa la campanya per treure plaques franquistes dels blocs de pisos de Barcelona

>La campanya per treure plaques franquistes dels blocs de pisos fracassa

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.