| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 24 d'abril de 2024


dimecres, 11 de febrer de 2009
>

La UdG encapçala un projecte europeu per substituir els medicaments químics per vegetals

Es volen crear bactericides en una factoria de plantes d'arròs, patates i tabac

L. PORTAL. Girona
La Universitat de Girona projecta crear una factoria de vegetals per produir medicaments per combatre bacteris. Aquests bactericides, que són pèptids antimicrobians s'obtindran a través de la manipulació de plantes de la patata, el tabac o l'arròs, i serviran per tractar malalties vegetals, animals i humanes. El projecte està coordinat per dos grups de recerca gironins amb Emili Montesinos al capdavant i hi col·laboren centres de recerca de l'Estat, de França i d'Alemanya i una empresa catalana.

El director del projecte, Emili Montesinos, ha explicat que la investigació va començar fa uns deu anys, quan es va fer necessari trobar productes alternatius als que havia prohibit la Unió Europea per tractar malalties de vegetals.

Els investigadors de la Universitat de Girona ja han obtingut, a través d'un procés químic, dos pèptids antimicrobians que tenen patentats, un dels quals es distribueix a vint països diferents. El que ara es vol és obtenir aquests mateixos pèptids a partir de vegetals. Aquests dos grups de pèptids antimicrobians els van dissenyar per combatre el foc bacterià, molt comú en els fruiters. La investigació passa ara perquè en comptes de crear aquests pèptids en laboratori es faci en factories vegetals, perquè es podrà millorar la producció.



ARRÒS, TABAC I PATATA


Inicialment, els investigadors han pres tres plantes com a model: la de l'arròs, la del tabac i la de la patata. Es tracta de modificar-les genèticament perquè produeixin els fàrmacs. Segons el professor Montesinos, «com que són molècules, tot i ser sintètiques, basades en molècules naturals, el que estem dissenyant és un sistema perquè el produeixin les plantes». L'objectiu és disposar de planta regenerada a finals del 2009 per començar a fer les primeres anàlisis de producció.

Emili Montesinos explica que «finalment, el que tindrem seran plantes que produeixen llavors; aquestes llavors es poden utilitzar per sembrar, sempre en condicions controlades, i extreure aquests pèptids».

El director del projecte assegura que l'obtenció del mateix medicament a través d'un procés químic és molt més car i contamina molt més. Entén que amb la manipulació genètica de les plantes no hi ha cap risc, tot i l'oposició que generen els productes transgènics. Segons explica, no hi haurà riscos, o seran mínims, perquè les plantes no seran per a l'alimentació i perquè es cultivaran en hivernacles tancats.



RENOM MUNDIAL


El projecte té un cost de 2 milions i mig a 3 milions d'euros i rep el finançament dels governs català i espanyol. El projecte ha rebut el reconeixement de la comunitat científica mundial, gràcies a la publicació en diferents revistes especialitzades.

Els grups de recerca de la UdG són dos. Per una banda hi ha el Laboratori de Patologia Vegetal i el Centre d'Innovació i Desenvolupament en Sanitat Vegetal, encapçalats per Montesinos, i per l'altra, el Laboratori d'Innovació en Processos i Síntesi Orgànica, encapçalat per Eduard Bardagí.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Atacar els mals humans

>La UdG encapçala un projecte europeu per obtenir medicaments d'origen vegetal

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.