| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 1 de maig de 2024


divendres, 6 de febrer de 2009
>

Barcelonès Nord. Coinre afronta les dificultats econòmiques i ara es busca sortida als 600 empleats

Les administracions creen una fundació que vetllarà pels disminuïts psíquics de Badalona

SARA MUÑOZ. Badalona
La crisi econòmica també ha deixat empremta a Coinre, la cooperativa de Badalona que dóna feina a unes 600 persones, la majoria discapacitats psíquics. L'empresa ha entrat en un procés de dissolució, però l'Ajuntament de Badalona i la Generalitat vetllen perquè tots els treballadors, i molt especialment els que tenen una disminució, tinguin una sortida laboral –alguns acords s'han tancat i d'altres s'estan negociant–. El primer pas que ha fet l'administració local, amb el suport de tots els partits, ha estat impulsar una fundació que vetllarà pels interessos d'aquest col·lectiu. La Generalitat s'hi integrarà.


+ Treballadors de la cooperativa Coinre, en una imatge d'arxiu. Foto: S.M.

Actualment, la Societat Cooperativa Industrial de Recuperació (Coinre) acumula un deute superior als 5 milions d'euros, una xifra totalment inassumible per als seus cooperativistes. A causa d'aquesta situació econòmica, l'empresa es veu obligada a buscar sortides alternatives. Aquest procediment es va encetar al juliol, liderat per l'Ajuntament de Badalona i la Generalitat de Catalunya, amb l'arribada d'un nou gerent a la societat, Jordi Dagà, i es preveu que culminarà durant els dos pròxims mesos.

Abans de començar a recol·locar els treballadors de Coinre, les administracions han fet un pas amb l'objectiu de crear un paraigua que doni aixopluc al col·lectiu de discapacitats psíquics de Badalona. Es tracta d'una fundació que ja va rebre el vistiplau del ple municipal de Badalona –amb el suport de tots els grups municipals– i que serà liderada per un patronat integrat per tres representants de l'Ajuntament de Badalona, tres més de la Generalitat i tres representants dels discapacitats psíquics.

La fundació, d'entrada, assumirà el centre ocupacional de Coinre, la branca que ocupa 213 persones que superen el 65% de discapacitat i que no duen a terme una activitat productiva. Aquest sector és també el que rep més subvenció pública.

D'altra banda, els 74 treballadors de Coinre que fan tasques de jardineria i manteniment de mobiliari urbà s'integraran a Urbaser, la firma que, entre altres coses, fa aquests treballs per a l'Ajuntament de Badalona. Aquest traspàs ja ha estat aprovat en assemblea pels cooperativistes de Coinre.

També hi haurà un grup, que oscil·larà entre les quaranta i les cinquanta persones, que formarà part d'un pla de recol·locació innovador en l'àmbit de la discapacitat. Jordi Dagà ha detallat que aquest col·lectiu es beneficiarà durant uns quants mesos d'un pla de formació que impulsarà el consistori badaloní a través de l'Institut Municipal de Promoció de l'Ocupació (IMPO) i que, d'entrada, es garanteix que es desplegarà en un entorn de qualitat. Durant el temps que s'allargui aquest procés i mentre no són recol·locats en empreses de Badalona o de l'entorn –objectiu final de les administracions–, aquestes persones cobraran l'atur.

Durant els darrers mesos, a més a més, s'ha trobat una sortida per a les vuit persones que estaven lligades a la fabricació de gelats a través de l'empresa creada recentment BoDN –s'integraran a la cooperativa La Fageda–, i també als 150 empleats de Coinre (130 discapacitats i 20 tècnics) que composen la secció industrial de la fàbrica on es fan els envasats i els manipulats. Aquests, de moment, continuaran fent tasques similars, també tutelats per la nova fundació.

Finalment, hi ha un sector de treballadors lligats a la injecció del plàstic que no tenen el futur definit. Tot i això, el gerent de Coinre es mostra convençut que en breu s'haurà solucionat la seva situació. De fet, ja es negocia amb l'ONCE, entre altres estaments.

A banda de totes aquestes sortides, s'està estudiant obrir una planta de triatge de residus a Badalona que donaria feina a unes vint persones.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Barcelonès Nord. Els casos més difícils

>La crisi obliga Coinre a buscar una sortida als seus 600 treballadors

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.