| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 27 d'abril de 2024


dissabte, 17 de gener de 2009
>

Dos audiovisuals mostren la tragèdia de la presó de Pilats i els bombardejos a Tarragona

Es projectaran al refugi antiaeri del Palau Municipal i al pretori

CARINA FILELLA. Tarragona
L'impacte causat sobre Tarragona dels bombardejos aeris registrats entre 1937 i 1939 i la tragèdia viscuda per alguns dels reclusos a la presó de Pilats de Tarragona. Aquests són els dos fets que, a través d'imatges de l'època i del testimoni dels supervivents, es recullen en els dos documentals que ha produït l'Ajuntament i l'Arxiu Històric de la Ciutat.


+ Antiga presó de Pilats, al pretori de Tarragona. Foto: MHT

Tots dos documentals han estat dirigits i realitzats per Mario Pons, el mateix que la setmana passada va estrenar el film La batalla de la memòria, sobre la batalla de l'Ebre. Són documentals fets «per recuperar la memòria històrica» i que «recullen testimonis de persones que encara estan entre nosaltres i que expliquen les seves experiències, sovint dramàtiques», segons va explicar ahir Jordi Piqué, responsable de l'arxiu municipal.

L'audiovisual Tarragona sota les bombes (1937 - 1939), que té una durada de quatre minuts, serà un dels elements que han de servir per a la museïtzació del refugi antiaeri que es troba en el Palau Municipal. Per això, es projectarà a l'interior d'aquest refugi en els transcurs de les visites guiades que es programaran entre el 18 de març i el 30 d'abril, quan l'espai serà seu també d'una exposició dedicada als bombardejos sobre la ciutat.

El documental conté imatges en moviment d'arxiu, tant de la Filmoteca Espanyola com de la Filmoteca de Catalunya, i també inclou imatges inèdites d'un noticiari anglès Spain in Ruins, sobre els efectes dels bombardejos a Tarragona i a Falset. D'altra banda, les imatges de l'època s'alternen amb les declaracions d'un testimoni, Pere Godall, que relata la seva dramàtica experiència del bombardeig del 19 de juliol de 1937, quan van perdre la vida bona part de la seva família.



SUPERVIVENTS DE PILATS


El segon audiovisual, Quan la torre del pretori era la presó de Pilats, té una durada de vuit minuts, i s'ha enregistrat per poder ser exhibit de manera permanent a la torre del pretori, el mateix espai que, fins a l'any 1953, va funcionar com a presó provincial de Tarragona, coneguda com a presó de Pilats. El treball recull el testimoni «esfereïdor» de tres antics empresonats a Pilats durant la postguerra: Antoni Floresví Mas, de Tarragona, Leandre Saún Rafales, de Gandesa, i Josep Subirats Piñana, de Tortosa. El primer, «l'únic mal que havia comès era ser fill d'un regidor socialista de Tarragona», segons Lluís Balart, director del Museu d'Història. Leandre Saún «era militant comunista. Es va exiliar però va tornar i va ser detingut a Saragossa. Va estar quatre o cinc anys esperant que li confirmessin la pena de mort». I Josep Subirats Piñana va ser, als 16 anys, director del diari republicà El Poble. Tos ells expliquen la seva vivència com a reclusos a la presó, un centre del qual van sortir prop de 700 persones per ser afusellades a l'Oliva i que durant l'any 1939 concentrava més de 1.300 presoners.

L'audiovisual ha estat produït pel Servei d'Arxiu i Documentació de l'Ajuntament de Tarragona i ha estat assessorat per Jordi Piqué, Joana Zapata, Xavier Tolosana i Lluís Balart, membres del Cercle d'Estudis Històrics i Socials Guillem d'Oliver del Camp de Tarragona.

Els dos documentals, que s'inclouen en els actes de commemoració del 70è aniversari de l'acabament de la Guerra Civil, sota el lema de Només en fa setanta..., es presentaran dimarts que ve, a les set de la tarda, a la Sala Eutyches del Palau Firal i de Congressos. Després de les projeccions, Josetxo Cerdán, professor de comunicació de la Universitat Rovira i Virgili, pronunciarà la conferència Els documentals i la recuperació de la memòria històrica.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>L'última resistència

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.