| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


dimecres, 14 de gener de 2009
>

L'últim dia de la Tarragona republicana

S'exposen al Palau Firal les imatges que Capa va prendre durant l'ocupació de les tropes franquistes, el 15 de gener de 1939

CARINA FILELLA. Tarragona
El 15 de gener de 1939 milers de persones fugien de Tarragona cap a Barcelona per l'N-340, horroritzats per l'avanç de les tropes franquistes. L'hongarès Robert Capa, considerat el millor fotògraf bèl·lic de la història, va prendre 101 imatges d'aquell dramàtic èxode que va travessar les comarques del Tarragonès, l'Alt i el Baix Penedès i el Garraf. Trenta d'aquestes imatges es poden veure al Palau Firal de Tarragona, juntament amb material de l'època com ara uniformes militars i paper moneda. «Era el darrer dia de la Tarragona republicana i el primer de la Tarragona feixista», segons el comissari de la mostra, l'historiador Carles Querol, que va descobrir en una institució privada dels Estats Units aquesta col·lecció d'imatges i n'ha buscat les localitzacions exactes.



+ Una de les imatges de Robert Capa. A la dreta, Sergi de los Rios i Carles Querol. Foto: CEDIDA PER NTERNATIONAL CENTER OF PHOTOGRAPHY DE NOVA YORK MAURI

L'exposició Capa, aquí. Tragèdia republicana al final de la Guerra Civil s'inaugurarà oficialment demà, dijous, just quan farà 70 anys d'aquell 15 de gener de 1939, en què les tropes franquistes ocupaven la ciutat i milers de persones iniciaven una dramàtica retirada cap a Barcelona, sobretot per l'N-340. Robert Capa va captar la desolació d'aquesta travessia per les comarques del Tarragonès, l'Alt i el Baix Penedès, i el Garraf. Va prendre 101 fotografies, de les quals en va positivar 30, «i la resta mai no va ampliar-les i es van quedar en un quadern de contactes», segons l'historiador Carles Querol, comissari de la mostra, que en els últims anys les ha identificat i n'ha intentat esbrinar la localització. Són, segons Querol, «un testimoni de primera mà de la tragèdia que es va viure en aquestes quatre comarques els darrers dies de la guerra, quan desenes de milers de refugiats civils i militars es retiraven del front, davant l'avenç de les tropes nacionals, que el 18 de juliol de 1936 s'havien alçat en armes contra la República i que aquell 15 de gener ja es disposaven a ocupar Tarragona després de l'esfondrament del front de l'Ebre».

Nens agafats de la mà dels avis, dones carregades amb farcells de roba a l'avinguda Ramón y Cajal o al carrer Colom de Tarragona, i gent esperant els camions que els havien d'allunyar de la ciutat de Tarragona. Per Querol, les imatges de Capa són «un relat històric d'aquell dramàtic 15 de gener del 39». Aquestes fotografies es complementen amb 21 més relacionades amb la Guerra Civil que Capa va prendre en altres zones catalanes. A més, en el muntatge del Palau de Fires –obert fins al 28 de febrer–, s'hi ha inclòs material de l'època, com ara paper moneda i uniformes militars, procedents del Museu d'Història de Tarragona. Per a l'exposició també s'ha elaborat un DVD i un catàleg de 135 pàgines amb informació sobre Capa i els seu treball fotogràfic.

És la primera vegada que es poden contemplar en una exposició totes juntes les imatges que Capa va captar aquell 15 de gener de 1939, tot i que algunes ja s'havien exposat públicament al Vendrell, Vilafranca del Penedès, Sitges i els Monjos. Això ha estat possible gràcies a l'autorització de l'International Center of Photography de Nova York, que té la propietat de les imatges.

Pel regidor de l'àrea de Promoció Econòmica i Estratègies de Ciutat, Sergi de los Rios, la mostra Capa, aquí explica «què va significar la pèrdua de les llibertats democràtiques»: «A partir d'aquell dia de gener de 1939, vam tenir 40 anys llargs de silenci, de repressió. Ara, setanta anys després, s'expliquen aquells fets de manera divulgativa.»

D'altra banda, De los Rios també va destacar que aquesta mostra enceta «una nova línia de treball» al Palau Firal i de Congressos de Tarragona, que consistirà en l'organització d'un programa d'exposicions al llarg de l'any.

La mostra de Capa forma part del programa d'actes que s'han organitzat a Tarragona per commemorar els 70 anys de l'acabament de la Guerra Civil, que continuaran demà amb una conferència sobre Roosevelt que pronunciarà Joan M. Thomas, professor d'història contemporània de la URV, al Caixafòrum (19h).



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Tarragona exposa les fotos que va fer Capa durant l'ocupació franquista, fa 70 anys

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.