La temporada va començar de manera excepcional a les onze estacions lleidatanes i a les quatre gironines. Algunes van obrir pistes a mitjan novembre gràcies a unes nevades inusualment avançades. I aquell bon inici està tenint continuïtat, segons expliquen els responsables del sector. Les estacions gironines xifren en un 40% l'augment del nombre d'esquiadors de les festes de Nadal respecte a les de l'any passat. Des del novembre fins ara ja hi han passat 210.000 esquiadors, quan en tota la temporada anterior van ser 700.000. Al Pirineu lleidatà, la venda de forfets ha superat amb escreix la temporada passada. Segons el patronat de turisme de la Diputació de Lleida, només els dies de festes de Nadal es van vendre 220.000 forfets, quan l'any passat havien estat 160.000 i l'anterior, 150.000. «Algunes estacions viuen una de les millors temporades que es recorden», explica Quim Alzina, director de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya, que agrupa els principals operadors del Pirineu català. «Nosaltres ja vam viure la nostra crisi particular l'any passat i l'anterior, per la falta de neu. Ara, jo crec que molta gent aprofita que hi ha molta neu a la muntanya per venir, malgrat la crisi, perquè no se sap què pot passar en les pròximes temporades.»
TEMPORADA MÉS LLARGA
Segons Alzina, la temporada, que s'allargarà fins més enllà de Setmana Santa si la neu continua acompanyant, promet acabar igual de bé, però manté un punt de prudència: «Les festes de Nadal són un moment excepcional, on tothom gasta de més, la prova de foc per saber com continuarà la temporada la veurem aquest cap de setmana que ve», sosté el director de la patronal catalana de l'esquí. Les nevades de les últimes setmanes mantenen les pistes a la perfecció, i el sector espera que la butxaca dels amants de l'esquí estigui almenys en unes condicions acceptables.
ENTREPÀ A PEU DE PISTA
Perquè hi ha més esquiadors, però es miren molt la butxaca un cop són a les estacions. Segons les dades de la Federació d'Hostaleria de Lleida, durant les festes de Nadal els establiments turístics del Pirineu lleidatà han vorejat el 95% d'ocupació. Però la despesa per client en restaurants i en botigues i establiments associats ha baixat entre un 5% i un 10% respecte a altres temporades. Alguns han decidit eliminar els dinars en restaurants cars a la carta: amb un menú n'hi ha prou, i fins i tot amb l'entrepà a peu de pista per recuperar forces ràpidament i continuar esquiant. «El turisme d'hivern no és immune a la crisi, i això es nota en la reducció de certes despeses explica l'aranès Juan Antonio Serrano, president de la patronal hostalera lleidatana, però els turistes de neu han continuat venint gràcies que tenim un bon any.» Serrano també és prudent respecte del que pot passar el que queda de temporada. «El de Nadal és un tipus de client una mica excepcional, i el que ve ara al gener, febrer i març és molt més especialitzat: ja veurem com va.»