| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


dissabte, 10 de gener de 2009
>

Sobre els silencis de la batalla de l'Ebre

El documental «La batalla de la memòria», de Mario Pons, excava en les conseqüències socials del conflicte bèl·lic

CARINA FILELLA. Tarragona
Setanta anys després encara continua existint por de parlar-ne i «un dolor latent» entre els que la van viure directament i els que n'han patit les conseqüències posteriors. La voluntat de visualitzar «els límits del sofriment humà i les conseqüències imprevisibles del dolor» és el que ha portat Mario Pons a dirigir i produir un documental sobre la batalla de l'Ebre, un dels episodis més sagnants de la Guerra Civil. El resultat és La batalla de la memòria, un audiovisual de 65 minuts de durada que recull testimonis dels fets i que vol explicar, sobretot, «la història dels silencis que vingueren després de la Guerra», segons l'autor del film, coproduït amb Televisió de Catalunya i que s'estrenarà dimarts a Tarragona, en el marc de la commemoració de l'acabament de la guerra.


+ Un moment del rodatge del documental. Foto: M. PONS

La batalla de la memòria «és alhora la història dels nostres avis, soldats de la Guerra Civil espanyola, i la de les àvies i mares que foren refugiades, però també és la història de totes les generacions que han nascut més tard i que, fins fa ben poc, no han pogut parlar amb llibertat ni d'aquest conflicte ni de les seves repercussions». Així ho apunta el director i productor del documental, Mario Pons, que afegeix que el seu treball «no és només la història d'una batalla», sinó «sobretot, dels silencis que vingueren després de la Guerra Civil». No en va, en el moment de fer les entrevistes a persones de diferents ideologies de les comarques de l'Ebre que van viure directament aquest conflicte bèl·lic, Pons es va trobar amb moltes negatives: la gent encara té por de parlar-ne obertament i els recels continuen vigents, segons el director del film.

Al final, però, en el documental es recullen els testimonis de 35 persones, entre les quals hi ha l'historiador Josep Sánchez Cervelló i excombatents republicans com Leandre Saún i Pere Godall i Leandre Saún, membres de la Lleva del Biberó. Aquest darrer, un «supervivent» de la guerra, va dir ahir en la presentació del film que les atrocitats dels conflictes bèl·lics són molt difícils d'explicar: «La pau no té preu», va dir.

Mario Pons va enregistrar fins a 150 hores de material audiovisual, que al final ha quedat reduït a un film de 65 minuts de durada, i que barreja material d'arxiu de l'època amb imatges actuals de la zona.

La pel·lícula arrenca amb imatges en blanc i negre que reviuen els fets del 25 de juliol de 1938, quan l'exèrcit republicà va creuar el riu Ebre, va arribar fins a les portes de Gandesa, i va agafar de sorpresa l'exèrcit del general Franco. És l'inici de la batalla de l'Ebre.



«AY CARMELA», EN CATALÀ


La banda sonora que acompanya aquestes imatges és la versió catalana que el grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries ha fet de la mítica Ay, Carmela, cançó molt popular en el bàndol republicà durant la Guerra Civil. De fet, aquest grup de les Terres de l'Ebre s'ha encarregat de posar la música al film, interpretant altres cançons com El front de Gandesa i La vall de l'Ebre, a més d'altres jotes i cants del batre tradicionals de les Terres de l'Ebre. La pel·lícula, que ha tingut un cost de més de 127.000 euros, s'estrenarà dimarts que ve al Palau Firal de Tarragona (19 h). Servirà per encetar el programa d'actes que s'han organitzat a la ciutat per commemorar l'acabament de la Guerra Civil espanyola, i que també inclou una exposició de fotografies de Robert Capa i una altra sobre Pau casals i l'exili, a més de conferències i projeccions de films sobre el conflicte bèl·lic. Posteriorment el documental s'emetrà per Televisió de Catalunya, tot i que abans Mario Pons vol presentar-lo a diverses poblacions de l'Ebre. De moment, està previst que es projecti a Flix (23 de gener), Gandesa (24 de gener) i a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa (25 de gener).



Director i productor - Mario Pons Múria (a la imatge)

Coproducció - Televisió de Catalunya

Producció executiva - Jordi Ambròs

Fotografia - Anna Molins

Muntatge - Guillermo Cobo

Música - Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries


 NOTÍCIES RELACIONADES

>«Les carències actuals de l'Ebre són conseqüència de la batalla»

>Un documental sobre la batalla de l'Ebre visualitza «els límits del sofriment»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.