| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 24 d'abril de 2024


dimarts, 23 de desembre de 2008
>

El Consell de la Conca aprova l'entrada de fracció orgànica tot i la negativa de l'oposició

El govern vol optimitzar recursos i els opositors se senten traïts

N. ROCA. Montblanc
El Consell Comarcal de la Conca de Barberà va aprovar ahir en sessió plenària l'ampliació de la llicència ambiental per permetre l'entrada de la fracció orgànica d'altres municipis catalans. Aquesta mesura ja es va fer pública la setmana passada i sis municipis de la comarca s'hi van mostrar contraris. Ahir els grups polítics van ratificar els seus punts de vista.


+ Un centenar de persones van seguir en directe el ple. Foto: N.R.

Més de dues hores de rèpliques i contrarèpliques. En un context ple de tensions, l'organisme comarcal va aprovar ahir en sessió plenària la controvertida proposta de permetre l'entrada de fracció orgànica provinent d'altres municipis catalans. Van ser onze vots a favor –CiU, el PSC i ICV, a l'equip de govern–, i set vots en contra –ERC i FIC, a l'oposició–. En una sala de plens a vessar de públic –imatge no gaire habitual–, cadascuna de les parts va exposar els arguments que els portaven a acceptar o no l'ampliació de la llicència ambiental de la planta de tractament de residus. El president, David Rovira (CiU), va defensar la seva posició amb dades tècniques i va subratllar un cop més que tot i l'entrada de fracció orgànica –d'on surt l'adob–, el tractament dels impropis es farà fora del centre. Del que es tracta, insistia, és «d'optimitzar» els usos de la planta de compostatge, que tot i que té una capacitat de 7.000 tones, encara no se n'utilitzen 2.500. L'ens ja ha contactat amb l'Agència Catalana de Residus per tal de poder rebre la matèria orgànica de les comarques més properes com l'Urgell, la Segarra o la Noguera, perquè també seria inviable econòmicament el transport de zones més llunyanes. Rovira recordava que es fa un seguiment exhaustiu del centre, i que mai hi ha hagut cap contaminació de l'aigua del subsòl o cap altre tipus d'incident, si aquesta és la preocupació.

Pels grups a l'oposició, la mesura suposa el trencament del compromís a què s'havia arribat fa cinc anys, quan es debatia l'obertura del centre. En aquest sentit, Valentí Gual (FIC), insistia que és «un engany i una traïció» i per això demanava que el tema es debatés amb més temps: «Caldria obrir un període de meditació i dur el tema a una consulta popular.» Aquesta petició donava suport a la proposta de Josep Pijoan (també de la FIC), quan proposava que s'obrís un període de debat «polític i social». Sigui com sigui, aquest punt de l'ordre del dia es va aprovar, cosa que per Gual suposa «un sentiment de recança» i «gairebé de ràbia». Pels representants d'ERC, que també es van mostrar contraris a aquesta mesura, era necessari «trobar un consens», deia el portaveu, Joan Mogas, que afegia: «El temps ens donarà la raó.» En aquesta mateixa línia s'expressava el conseller comarcal també d'ERC, Magí Baltà, que no només feia una crida a la coherència sinó que també aportava documentació en què s'evidenciava el compromís de totes les forces polítiques a no deixar entrar residus.

Tot i que els grups contraris havien amenaçat de convocar mobilitzacions, sembla que de moment això queda en standby.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Tensió a la Conca per l'entrada de residus aprovada ahir

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.