| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 2 de maig de 2024


dijous, 18 de desembre de 2008
>

Prop de 1.500 gironins s'han inscrit al registre de voluntats anticipades

En total, a Catalunya 22.722 persones han decidit fer aquest tràmit

RAMON ESTÉBAN. Girona
Des que el 2002 va entrar en vigor, 1.480 persones de les comarques de Girona han signat el document de voluntats anticipades (DVA), en el qual deixen escrites una sèrie d'instruccions sobre el tractament mèdic que volen rebre si un dia una malaltia els impedeix expressar-se. A tot Catalunya han fet ús d'aquesta opció prop de 23.000 persones. Més de la meitat d'aquesta xifra correspon a incorporacions dels darrers dos anys. A l'hospital Trueta atenen tres o quatre consultes sobre el tema cada mes.


+ Imatge d'arxiu de la UCI de l'hospital Josep Trueta de Girona.

A mitjan del 2006, quatre anys després de crear-se el DVA, hi havia uns 10.000 inscrits en aquest registre central. Des de llavors –amb una campanya publicitària entremig– la xifra s'ha doblat amb escreix. Des de començaments d'aquest any han entrat al registre uns 500 documents.

El DVA és una declaració en què una persona especifica com vol ser tractat des del punt de vista mèdic si es dóna el cas que un dia estigui molt malalt i no pugui explicar-se davant del metge o la família. Tot i que es pot escriure en altres formats, existeixen uns formularis que es poden demanar a qualsevol centre de salut (CAP i hospitals) o baixar-se de la pàgina web del Departament de Salut.



LES INSTRUCCIONS


En el model que facilita Salut es proposen cinc instruccions –al marge de les que pugui afegir l'interessat– que s'han d'aplicar només quan es té una malaltia irreversible que ha de portar a la mort a curt termini o s'arriba a un estat vegetatiu crònic, a un estat avançat de la malaltia de pronòstic fatal o a un estat de demència greu. Resumides, les ordres són: «No prolongar inútilment de manera artificial la meva vida», «que em subministrin els fàrmacs necessaris per pal·liar el malestar», «que se'm garanteixi una mort digna», «no rebre tractaments de suport i teràpies no contrastades que no demostrin efectivitat» i «en cas d'estar embarassada, que la validesa del document quedi en suspès fins després del part, sempre que això no afecti negativament el fetus».

La documentació s'ha d'omplir davant d'un notari o de tres testimonis i sempre hi figurarà un representant legal del pacient, que seria el seu interlocutor amb dels metges. Seguidament es pot lliurar el DVA al metge de capçalera o un centre sanitari perquè l'incorporin a l'historial mèdic, o directament al registre del Departament de Salut. Els hospitals tenen un accés fàcil a aquest registre i hi poden recórrer quan ho necessiten. Hi ha gent, però, que ho guarda casa seva amb el coneixement de la família. La normativa preveu que el DVA es pugui modificar o anul·lar. Els canvis –expliquen al Trueta– solen consistir a rellevar el representant legal, generalment després de modificacions en les relacions familiars.





Assessorament - Cal informar-se bé abans de decidir-se a fer el DVA. En aquest sentit, els serveis d'atenció als usuaris dels principals hospitals poden ser de gran utilitat.

Validació - El document s'ha de fer davant d'un notari o en la presència de tres testimonis.

Dipòsit - El DVA es pot guardar a casa i dur-lo a l'hospital quan calgui. El més prudent, però, és lliurar-lo al metge de capçalera, a un centre sanitari o al registre central. D'aquesta manera quedarà integrat a l'historial clínic i el metge el tindrà a l'abast de seguida.

El paper del metge - Està obligat a tenir en compte el DVA, excepte quan les ordres vagin contra la llei, les bones pràctiques mèdiques o la seva consciència.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>De mitjana edat i sans

>Prop de 1.500 gironins fan testament vital per tenir una mort digna

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.