| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 2 de maig de 2024


diumenge, 7 de desembre de 2008
>

Més gent, menys de calaix

Els marxants asseguren que han patit un descens del 50% de les vendes perquè, tot i haver-hi més clients, són més selectius i gasten menys

A. PUIG J, SALA. Girona

+ Parades i clients passejant pel mercat setmanal de Salt, al sector de la Massana, fa uns dies. Foto: EUDALD PICAS

«Aquesta situació ens està fent molt de mal», escoltem d'una conversa entre dos marxants, al mercat de Girona. I és que la crisi econòmica també ha passat factura en aquest sector. Passegem per un mercat i hi veiem molta gent. Miren, trien. Demanen preus. Però ajusten al màxim la despesa. Les dues entitats de marxants de les comarques gironines coincideixen a fer aquesta anàlisi: hi ha més clients però gasten menys. Fins al punt que xifren el descens de vendes en gairebé un 50%. «Ara la gent ve als mercats a buscar oportunitats: volten més, són més selectius i compren només el que necessiten», conclouen.

El president de l'associació de marxants de les comarques gironines, Josep M. Vergés, ho té clar: «Passejar és gratis. Per tant, veure més gent als mercats no és sinònim que hagin augmentat les vendes.» Assegura que el sector té poc marge de maniobra a l'hora de buscar alternatives per atraure clients: «Els preus ja són prou baixos, no es poden reduir més». Per tant, es busquen altres fórmules. En aquest sentit, l'associació de marxants i les administracions impulsen un pla sectorial dels mercats a la demarcació que pretén unificar els criteris de gestió de la setantena de mercats gironins i marcar pautes d'actuació i serveis comuns. En definitiva, volen promocionar els mercats i atraure més clients. Segons Vergés, s'espera que «es notin els efectes posi-tius ben aviat».

Per la seva part, el president del gremi de marxants, Manel Cano, té clar que «la crisi afecta igual a tothom» i també als marxants. «Tenim l'esperança que, de cares al Nadal, les vendes pugin», afirma. I per incentivar-ho aposten per iniciatives properes al client, com ara rifes setmanals amb lots de productes durant l'època nadalenca. Cano, però, considera que cal més implicació de l'administració.

Les dues associacions es queixen que, davant la crisi actual, no han rebut prou suport dels ajuntaments. «No ens ajuden», denuncia Cano. I afegeix: «Alguns ajuntaments deuen pensar que el mercat és un superluxe i ens trobem amb casos com el de Salt, on l'Ajuntament ha decidit apujar un 30% la taxa per tenir parada.» Vergés fa una petició en la mateixa línia: «Hem demanat a les administracions locals que no ens apugin la taxa. La majoria ho faran prop de l'IPC. Esperem que es portin bé», reclama.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Un estudi del perfil

>El Lleó, potser a la tarda

>Més de 100 marxants han sol·licitat parada per al nou mercat de Can Gibert

>Comença la campanya comercial de Nadal amb gent al carrer i por de la crisi

>HA NOTAT LA CRISI?

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.