| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 23 d'abril de 2024


diumenge, 7 de desembre de 2008
>

La crisi immobiliària modifica el mapa

La caiguda del sector coincideix amb una intervenció pública més gran, alhora que creix la consciència ambiental i territorial

JORDI PRADES. Tarragona
La transformació urbanística del territori va experimentar l'any passat un canvi de tendència que confirma el punt d'inflexió que ha viscut enguany a causa de la crisi financera provocada per l'especulació immobiliària. És el que es desprèn de l'anuari 2007 que acaba de publicar la Societat Catalana d'Ordenació del Territori (SCOT), que destaca «el debilitament de les operacions de capital privat i la creixent importància de la intervenció pública malgrat la desacceleració econòmica», segons el coordinador del treball, Moisès Jordi. La SCOT és una filial de l'Institut d'Estudis Catalans que, amb la publicació de l'anuari, vol «aprofundir en el coneixement de les transformacions, dels projectes i dels conflictes territorials» que tenen lloc cada any a Catalunya.


Segons la presidenta de l'entitat, Margarida Castañer, l'anuari s'ha publicat amb l'objectiu de «proporcionar informació de fàcil accés sobre l'evolució del territori que pugui ser d'utilitat per als estudiosos del tema, per als professionals, per als decisors públics i també per a la ciutadania».

En aquest sentit –el de la participació ciutadana–, l'arquitecte i urbanista Josep Maria Llop explica que l'enfortiment del discurs sobre la nova cultura del territori ha coincidit els últims quatre anys amb l'expansió del sector de la construcció i l'habitatge: «A partir del 2003 les dues realitats xoquen, atès que s'accelera el boom immobiliari i es registra també un notable impuls demogràfic.» Llop, que també és vicepresident de la SCOT, analitza els efectes derivats d'aquest «singular» marc territorial i urbanístic.



ESPECULACIÓ.
El primer és «una correlació falsa i equívoca de la transformació urbanística i de l'explosió immobiliària, que provoca polítiques disminuïdes i que en conseqüència redueix la importància de l'habitatge com a bé social i el limita a un producte, amb valor econòmic però amb molt menys valor d'ús», el que «devalua el sector de la construcció a la forma més especulativa». Aquestes dues reduccions, «urbanisme com a immobiliari i construcció com a especulació», segons Llop, «poden fer minvar la capacitat d'enfocar correctament les polítiques alternatives del territori».

IMMIGRACIÓ.
En segon lloc, Josep Maria Llop destaca «la necessària relació» que hi ha entre el boom immobiliari viscut des de finals dels noranta i el «creixement demogràfic, molt recent i fort, derivat d'un petit repunt de natalitat, però sobretot de la immigració».

CONSCIÈNCIA SOCIAL.
L'expert destaca que, també des de finals de la dècada dels noranta, s'ha enfortit el discurs proteccionista que vincula el creixement «a partir d'una gestió més prudent dels recursos i dels valors del territori, basats en la gestió del paisatge i del medi ambient».

Sobre aquest punt Moisès Jordi hi afegeix: «Es consolida, més enllà de l'Ebre, la idea que els espais naturals i agrícoles són una base identitària, una imatge de l'atractiu i la qualitat de vida de la zona en qüestió.»



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Una mirada amb cinc anys de perspectiva

>«Per què aquí, aquí no, aquí millor i així sí»

>El tercer carril de l'autopista AP-7.

>El Tecnoparc de Reus.

>La llei de barris.

>La sequera.

>Manifestacions enèrgiques.

>Més inversió pública

>Diferent grau de rebuig

>Diàleg i participació

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.