| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dimarts, 18 de novembre de 2008
>

Tallers contra la mutilació genital

Membres de dues ONG de Gàmbia i el Senegal que lluiten per protegir els drets de les dones a l'Àfrica participen en unes jornades a les comarques gironines per intercanviar experiències

Isatou Jarra Touray.
DIRECTORA DE GAMCOTRAP


CARMINA SOLANO. Girona


+ Un moment del taller que ahir es va fer al centre obert de Salt. Foto: LLUÍS SERRAT

Representants de dues ONG de Gàmbia i el Senegal han estat uns dies a Catalunya per participar en uns tallers adreçats al col·lectiu d'immigrats subsaharians i als mediadors culturals, amb l'objectiu d'intercanviar experiències sobre diversos temes relacionats amb els drets de les dones a l'Àfrica. A les comarques gironines, els tallers s'han fet a Banyoles, Olot, Salt, Cassà de la Selva, Lloret de Mar i Santa Coloma de Farners. Un dels eixos del debat és la prevenció de la pràctica de la mutilació genital –encara està molt arrelada en diversos països de religió musulmana– i les conseqüències que tenen en la salut de les dones que en són víctimes. També s'hi tracta la problemàtica pels casaments infantils, la incidència del virus de la sida i la violència de gènere, entre d'altres.

L'Associació de Dones Antimutilació (AMAM) ha organitzat aquests tallers, en els quals participen les ONG Tostan, del Senegal i Gàmbia, i GAMCOTRAP, de Gàmbia. Hi col·laboren els departaments de Salut i d'Acció Social i Ciutadana. La iniciativa s'emmarca en les propostes previstes en el Protocol d'actuacions per prevenir la mutilació genital femenina, en l'elaboració del qual van participar diversos departaments de la Generalitat, experts i persones que treballen en la prevenció de les mutilacions genitals femenines. La primera edició del treball és del 2001, i el febrer passat se'n va fer la segona, adaptant-ne els continguts a les reformes legislatives que s'han fet des d'aleshores. El protocol recull recomanacions i propostes d'intervenció en l'àmbit de la salut, els serveis socials, els centres docents, la policia i les entitats.

En alguns casos, els professionals catalans que treballen en aquest camp contacten amb les ONG quan saben que una nena immigrada viatjarà al seu país d'origen, a l'Àfrica subsahariana, i detecten el risc que li facin una mutilació genital o bé que l'obliguin a casar-se. A partir d'aquest avís, les organitzacions controlen l'estada de la menor al país.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>«Es pensen que l'Islam ho mana»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.