| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 27 d'abril de 2024


divendres, 31 d'octubre de 2008
>

La por dels robatoris i la crisi econòmica fa disparar la demanda de caixes de seguretat

La majoria d'entitats bancàries que ofereixen el servei tenen llista d'espera i creix la venda de caixes fortes per a particulars

ANNA PUIG JUDITH SALA. Girona
La sensació d'inseguretat ha augmentat. La por dels robatoris i l'actual situació financera ha provocat que la gent busqui sistemes per protegir els seus estalvis i objectes de valor. En aquest sentit, un dels sectors on més ha crescut la demanda és en el de les caixes fortes. La majoria d'entitats bancàries que ofereixen el servei de caixes de seguretat de lloguer tenen fins i tot llista d'espera. També les empreses especialitzades en la instal·lació de sistemes de seguretat han vist com es disparaven les vendes de caixes fortes en cases particulars.


+ La venda de caixes de seguretat també s'ha disparat./ Foto: E.P.

Actualment, accedir a una caixa de seguretat en un banc o caixa d'estalvis és gairebé impossible. No totes les entitats financeres ofereixen aquest servei, però aquelles que en disposen, la gran majoria ja ho tenen tot ple i, fins i tot, apunten els clients en una llista d'espera. Per exemple, l'oficina del Banc Sabadell Atlàntic de Girona té unes 300 caixes de seguretat de lloguer. En aquests moments totes són plenes. Segons expliquen fonts d'aquesta entitat, l'augment de la demanda no ve d'ara sinó que va començar fa un parell d'anys, coincidint amb l'increment d'assalts de lladres silenciosos en cases particulars i empreses. El servei està col·lapsat i hi ha clients d'aquesta entitat que estan apuntats a la llista d'espera per accedir-hi.

El mateix passa a l'oficina central del BBVA a Girona. En aquest cas, l'entitat no ha volgut explicitar quantes caixes de seguretat té, però reconeix que hi ha clients que fan cua per tenir-ne una. Malgrat això, asseguren que no tanquen les portes i que s'estudia cada cas particular. Així, es fan entrevistes amb els clients que volen accedir al servei i, si les circumstàncies ho aconsellen, se n'ofereix una.

D'altra banda, aquest diari ha pogut comprovar que, en el cas d'altres bancs i caixes d'estalvis, no només de Girona sinó també d'altres poblacions de la demarcació, quan possibles clients sol·liciten el servei, els treballadors de les oficines els informen que ho tenen tot ple. És el cas de «la Caixa». En canvi, hi ha alguna entitat que encara disposa d'alguna caixa buida, com ara Banesto i Banc Sabadell. Finalment, hi ha entitats que no ofereixen el servei, com ara Caixa Catalunya, Caixa Girona, el Banc Popular i Banco Pastor.



MULTIPLICAT PER DEU
Segons l'economista i professor de la Universitat de Girona Josep Anguera, el que fan molts usuaris no és retirar els diners que tenen ingressats a les entitats bancàries sinó que les noves aportacions econòmiques les dipositen en caixes de seguretat de lloguer. «Aquest servei estava pensat per a una situació concreta, i la inseguretat que ha generat la crisi financera ha provocat que la demanda s'hagi multiplicat per deu», explica Anguera.

El fet de tenir diners en les caixes de seguretat suposa que aquesta quantitat no està sotmesa a fluctuacions dels interessos. Així mateix, en cas d'un suposat tancament de l'entitat, els diners es recuperen en la seva totalitat. Donades les circumstàncies i el pànic que s'ha generat per les informacions de daltabaixos d'entitats bancàries d'altres països, molta gent creu que els seus estalvis estaran més ben protegits en una caixa de seguretat.



PER A QUÈ SERVEIX
Les caixes de seguretat dels bancs o caixes d'estalvis estan situades normalment a la zona blindada, on hi ha la caixa de la mateixa entitat. Els clients hi poden deixar els seus béns més valuosos, siguin documents, joies, diners en efectiu o altres, sense especificar a la seva oficina el que hi dipositen. Per raons de seguretat, es tanquen amb dues claus, una d'elles, la del client i l'altra, la del banc.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>«La clau és la confiança»

>Robatoris a casa

>De la caixa d'estalvis a la forta

>La por dels robatoris i la crisi provoquen llistes d'espera per tenir caixes de seguretat

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.