| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dimecres, 1 d'octubre de 2008
>

La PDE es mobilitza perquè el govern ature la construcció del canal Xerta-Sénia

La plataforma insisteix en el fet que l'objectiu de l'obra és un transvasament cap a Castelló i no un regadiu

LURDES MORESO. Tortosa
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) torna a l'acció després del parèntesi de l'estiu. El moviment social contrari als transvasaments està preocupat pel ritme que porta la construcció del canal de regadiu del Xerta-Sénia, una obra que insisteixen que es convertirà en el transvasament de l'Ebre cap al País Valencià. Per evitar-ho, la PDE començarà una campanya d'informació entre la ciutadania sobre la magnitud d'aquesta actuació i la inversió que fa el govern i convocarà mobilitzacions contra el projecte. Actualment, el Departament d'Agricultura està executant quatre obres per posar en marxa el regadiu amb un pressupost d'uns 50 milions d'euros. La PDE reclama al govern que ature aquesta actuació i que es consensue el projecte.


+ La torre de cop d'ariet es veu des de l'eix de l'Ebre. Foto: L.M.

La PDE ja té a punt les pancartes en contra del canal de regadiu Xerta-Sénia, una infraestructura que s'està dissenyant amb similituds amb el minitransvasament a Tarragona, segons el moviment antitransvasament. «Estem d'acord amb els regadius sostenibles, però el Xerta-Sénia està preparat perquè hi hagi excedents i fer-los arribar al País Valencià», va explicar el portaveu de la PDE, Joan Antoni Panisello. La PDE veu amb recel la torre de cop d'ariet, de 50 metres d'altura, que s'està fent al costat de l'eix de l'Ebre; així com les dimensions dels tubs que s'estan col·locant, que fan 3,20 metres d'altura per 2,40 metres d'amplada. A més, la PDE recorda que no hi ha cap compromís per part dels pagesos de l'interior del Baix Ebre i Montsià en aquest projecte. De fet, el Departament d'Agricultura es basa en una enquesta realitzada fa sis anys, quan 4.000 propietaris van manifestar el seu interès en el projecte. Amb tot, no s'ha concretat quina serà l'aportació que haurà de fer cada pagès per rebre l'aigua. «L'aigua no la podran pagar els pagesos, però sí les urbanitzacions», va dir Panisello. Per la seua banda, el director dels serveis territorials d'Agricultura a l'Ebre, Antoni Espanya, va assenyalar que el cost que hauran d'assumir els pagesos està pendent del finançament que rebi l'obra per part de les inversions de l'Estatut.

En primer lloc la PDE farà una campanya informativa i de conscienciació i després convocarà manifestacions. «El govern fa un canal que ningú ha demanat, quan al territori hi ha altres prioritats», va dir Panisello. «Coneixem el projecte del canal, però on és el de reg?», es va preguntar el també portaveu de la PDE, Manolo Tomàs.

Actualment s'estan executant quatre obres diferents per posar en marxa el regadiu del Xerta-Sénia, que portarà l'aigua a 16.500 hectàrees. Es tracta de l'estació de captació de l'aigua, el canal d'impulsió, els dos quilòmetres de connexió de l'antic canal amb el d'impulsió i els dotze primers quilòmetres del canal. El cost d'aquestes actuacions és de 50 milions d'euros.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Visita a les obres

>La plataforma de l'Ebre es mobilitza contra el Xerta-Sénia

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.