| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dimecres, 17 de setembre de 2008
>

Tres sindicats de mestres convoquen una nova vaga contra la LEC el 13-N

USTEC, Aspepc i CGT consideren que la reforma educativa beneficia només les patronals religioses

MARCEL BARRERA. Barcelona
La tardor serà calenta. Tres dels cinc sindicats de mestres –USTEC-STEs, Aspepc-SPC i CGT– han convocat per dijous dia 13 de novembre, dia de Sant Eugeni, una vaga general a les escoles i instituts públics per protestar contra el projecte de la llei d'educació de Catalunya (LEC) que es tramita al Parlament de Catalunya. El manifest, que firmen només els sindicats que van rebutjar el Pacte Nacional per a l'Educació, l'any 2006, assenyala que la reforma del conseller Ernest Maragall «no aporta cap millora» a l'educació, discrimina l'escola pública i augmenta la influència i els diners que es destinen a les patronals d'escoles religioses.


+ Una imatge de la manifestació que es va fer el 14 de febrer passat a Barcelona contra el document de bases de la LEC i que va reunir més de 60.000 persones. Foto: ANDREU PUIG.

El portaveu del Sindicat d'Estudiants, la quarta entitat que de moment dóna suport a la vaga i al manifest En defensa de l'ensenyament públic. No volem aquesta llei, va ser molt il·lustratiu respecte al pensament dels convocants de la vaga. «O estàs a la trinxera de l'escola pública o estàs a la trinxera de l'escola concertada que busca fer de l'educació un negoci amb el seu fonamentalisme catòlic», va dir Aniol Santo durant la presentació d'un text que inclou 6 punts i que assenyala que amb l'actual articulat de la llei la «xarxa de centres privats passa a ser l'eix vertebrador del sistema educatiu» i, a més, es destinen «més diners als centres privats sense cap obligació ni cap mecanisme per evitar la distribució desequilibrada de l'alumnat».



CANVI DE MODEL


Per Rosa Cañadell, d'USTEC-STEs, la reforma és un «canvi del model» basat en la laïcitat i l'escola pública que s'havia anat assolint amb èxit des dels anys 70 i aposta per la «gestió privada dels diners públics», que beneficia només les patronals de les escoles religioses. En la mateixa línia es va expressar Xavier Massó, d'Aspepc-SPC, per a qui el text suposa una «agressió a l'escola pública» i «no dóna cap garantia que els professors puguin mantenir les actuals condicions laborals».



LLEI PACTADA AMB CIU


El fantasma de la privatització, un dels arguments que van portar els sindicats a convocar el 14 de febrer passat la primera vaga contra la LEC, tornarà a estar present nou mesos després en les noves mobilitzacions. Emili Cortavitarte, de la CGT, considera que alguns articles de la reforma, com el 58.4 que regula la formació professional o el 146.4, són exemples que tot i eliminar la gestió indirecta es manté la intenció de privatitzar el màxim d'aspectes del sistema educatiu. Una diferència, no menor, diferencia l'anterior vaga de l'actual. La fase de debat es focalitza ara al Parlament, que és on s'ha d'aprovar la reforma. Rosa Cañadell va admetre que serà «difícil» canviar el text perquè «ja està pactat» amb CiU, el principal partit a l'oposició. El manifest també denuncia que el projecte de la LEC «afavoreix» un model de gestió empresarial, desregularitza les relacions laborals i el compromís d'inversió pública és «insuficient».

Els tres sindicats que ara s'oposen a la reforma ja van rebutjar pels mateixos motius el Pacte Nacional per a l'Educació, l'any 2006. En canvi, els dos sindicats que van donar suport al pacte, tant CCOO i UGT, mantenen una posició més moderada i reivindiquen recuperar l'«esperit» d'un acord que USTEC considera mort.



CONSULTA DE CCOO I UGT


Ahir, els sindicats CCOO i UGT van rebutjar afegir-se, almenys de moment, a la vaga perquè no estan a favor de fer «mobilitzacions per inèrcia». De moment, faran una consulta als docents per conèixer la seva opinió sobre la vaga i 9 punts més. Entre les preguntes que es formularan hi ha la de si la llei regula convenientment el servei públic educatiu definit al Pacte Nacional per a l'Educació. El procés de consulta començarà el 22 de setembre i durarà fins al 15 d'octubre. El 22 d'octubre es faran públics els resultats.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>El PP demana que se suspengui la tramitació

>Els mestres faran vaga contra la llei d'educació el 13-N

>Els mestres faran vaga contra la llei d'educació el 13-N

>Tres sindicats de mestres convoquen una altra vaga contra la LEC pel 13-N

>Els mestres faran la vaga contra la llei d'educació el 13 de novembre

>Els mestres faran la vaga contra la llei d'educació el 13-N

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.