| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 7 de maig de 2024


dimarts, 26 d'agost de 2008
>

Creix el nombre de dones estrangeres que vénen a Catalunya a fer-se una inseminació

Una clínica de reproducció assistida de Tarragona gestiona el viatge, l'allotjament i les activitats d'oci mentre dura el tractament

N. SERRET. Tarragona
El turisme és divers a Catalunya, però els últims anys ha crescut el nombre de desplaçaments de parelles que volen sotmetre's a la fecundació in vitro o a la inseminació artificial. La legislació és més permissiva a l'Estat espanyol, la qual cosa ha fet que hi hagi clíniques, sobretot de Barcelona, on els pacients estrangers ja són el 10%. A Girona, per exemple, s'ha notat l'efecte de l'increment del nombre de vols de Ryanair a l'aeroport (provinents de Gran Bretanya, Itàlia i Portugal) i la proximitat de França. A les dues clíniques de reproducció assistida de Tarragona i Reus, la demanda d'estrangers és menor, en concordança amb l'arribada de vols a l'aeroport de Reus, però en creixement. Per donar-li un impuls la clínica Embriogyn ofereix la preparació de tot el viatge.


+ El laboratori de la clínica de reproducció assistida Embriogyn de Tarragona. Foto: J. FERNÁNDEZ

Des de fa tres anys, la clínica de reproducció assistida Biogest de Reus ha notat un increment del nombre de pacients estrangeres que es volen sotmetre a un tractament per concebre una criatura, mentre que la clínica Embriogyn de Tarragona, oberta fa menys temps, ja ha tingut diversos pacients vinguts d'altres països. Les primeres experiències han resultat, ara per ara, «un èxit», segons detalla la biòloga d'Embriogyn Teresa Planella. Amb tot, estan encara en procés d'expansió i potenciació d'aquest mercat.

Per atraure més pacients, han traduït i adaptat els continguts del web de la clínica a l'anglès i a l'italià, dos dels països on la legislació sobre la reproducció assistida és més restringida, la qual cosa fa que «hi hagi poques donants d'òvuls, en el cas d'Anglaterra» o que «la donació d'òvuls no estigui permesa, en el cas d'Itàlia i Alemanya», diu Planella. En aquesta clínica tarragonina la tècnica que més requereixen les dones estrangeres és, doncs, la fecundació in vitro, sobretot amb òvuls de donant. Josepa Mulet, responsable de laboratori i gerent de la clínica Biogest de Reus, explica, però, que en el seu cas fan més inseminacions amb donacions d'esperma, ja que hi ha països on «el més restrictiu és l'ús de semen de donant». També restringeixen «la congelació d'embrions –hi afegeix–, la qual cosa dificulta les possibilitats d'èxit».

És per això que les dones o parelles que volen tenir una criatura acudeixen a centres catalans, sobretot de Barcelona i Girona, on hi ha més clíniques i el nombre de línies aèries que hi operen és creixent fins al punt que depenent del centre les parelles estrangeres ja representen entre el 5 i el 15% a Girona i fins a un 70% a Barcelona. A les clíniques Embriogyn i Biogest asseguren que les dones estrangeres que vénen a tractar-se a Tarragona i Reus són més cada vegada, sobretot des de fa tres anys, diu Josepa Mulet. Amb tot, explica que «no són un nombre elevat» perquè «l'aeroport de Reus és limitat». Planella, però, confia que «l'ampliació de nous destins ajudi en l'impuls».

Tot i aquesta expectativa, Embriogyn ha decidit anar a buscar les dones, per això, a més d'oferir-los el tractament com a la resta de parelles, pot encarregar-se de tots els detalls del viatge a través d'un conveni amb una agència de viatges. Si els pacients ho sol·liciten, els ofereixen des de la contractació dels vols i l'allotjament fins a rutes per visitar indrets de la Costa Daurada i l'interior, com ara els cellers del Priorat i la ciutat de Tarragona, o bé per relaxar-se en unes termes, jugant a golf o divertir-se a Port Aventura. Aquesta clínica ha rebut pacients sobretot d'Itàlia i Gran Bretanya, mentre que a la clínica reusenca les pacients estrangeres són italianes, però també d'Holanda, Suïssa i França.

Molts dels centres de reproducció assistida de l'Estat asseguren que l'activitat augmenta durant l'estiu perquè les parelles aprofiten les vacances per sotmetre's al tractament i no haver de demanar un dia de festa ni donar explicacions. A aquestes cal sumar-hi les dones estrangeres que només necessiten dues visites: en la primera, en la qual el ginecòleg fa una entrevista per saber l'historial mèdic de la mare o parella, es decideix quin tractament es farà i s'explica tot el procés, mentre que en la segona visita es fa el tractament. Durant el procés, els pacients i el centre estan en contacte per solucionar els dubtes dels pacients, però la clínica es coordina amb el ginecòleg de la parella al seu país d'origen, que fa el seguiment de l'embaràs.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Entre dos i cinc dies

>Una clínica organitza viatges per tractar la infertilitat a Tarragona

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.