| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


diumenge, 24 d'agost de 2008
>

La baixa ocupació fa disminuir les urgències sanitàries a les zones turístiques catalanes

Salou, Calella o Blanes experimenten descensos de la pressió assistencial amb relació a l'estiu de l'any passat

N. SERRET G. ARIÑO. Salou
La fluixa temporada turística es deixa notar també en els centres sanitaris de Catalunya. Alguns hospitals i centres d'atenció primària situats en zones costaneres han experimentat un descens d'entre el 5 i el 10% de la pressió de les urgències amb relació a l'estiu passat i també han baixat les consultes. És el cas de localitats com Salou, on els turistes són el 30% dels pacients, Calella de Mar o Blanes. En canvi, en altres punts del litoral, com ara Roses o Barcelona, enguany l'activitat continua en nivells semblants als dels estius anteriors. L'accés dels turistes al sistema sanitari s'efectua majoritàriament a través d'urgències i sense visita programada, la qual cosa provoca que els centres hagin de trobar solucions a les dificultats de planificació que això comporta.


+ Imatge de la sala d'espera a les consultes del CAP de Salou aquesta setmana. Foto: MARTA MARTINEZ

El mes de juliol passat, el CAP de Salou va registrar un 10% menys de visites que el juliol del 2007. Així ho assegura la directora de l'equip d'atenció primària (EAP) de Salou, Laura Palacios. Aquest percentatge es correspon en bona mesura al descens de l'ocupació hotelera que ha experimentat el municipi costaner aquest estiu, tot i que les atencions han repuntat durant l'agost. Els que arriben a Salou de vacances, però, no s'hi estan tants dies com anys anteriors: el personal del CAP ha constatat que «la gent ve per períodes més curts», ja que si abans per determinades patologies els citaven per a una revisió posterior al mateix centre, «ara ens diuen que marxen», de manera que fan una visita única. En termes similars s'expressa l'adjunta a la direcció de l'ABS de Blanes, Mercè Torres, que diu que a Blanes hi ha moltes segones residències i creu que els turistes han fet, aquest estiu, unes vacances més curtes que altres anys. Segons Palacios, s'incrementa el nombre d'assistències els caps de setmana, com ja va succeir el pont d'agost.

Sovint, el desconeixement del sistema sanitari d'alguns turistes, que són el 30% dels usuaris del centre, fa que accedeixin al CAP per urgències en comptes de fer-ho a través de la visita concertada: «Demanen sempre visita pel mateix dia i urgent perquè no tenen metge de capçalera», diu la doctora Palacios. Però aquesta actitud la té també «la població de l'ABS, que usen menys la visita concertada i més les urgències». Per als sanitaris, aquesta actitud té una repercussió negativa en l'organització: «Fa que no puguis fer una planificació i és difícil donar resposta a vint persones que arriben a la vegada.» Per això, una de les possibilitats que els ofereixen als pacients que hi acudeixen sense hora concertada, és donar-los visita per al mateix dia però a la tarda, per exemple. D'aquesta manera «podem donar resposta el mateix dia a gairebé tothom».

Entre els residents a Salou, ha augmentat el nombre de gent jove que utilitza les urgències enlloc de la cita prèvia, per comoditat. En canvi, els més grans «tenen més afinitat al seu metge». Amb tot, la doctora Palacios explica que els horaris del sector de la restauració i l'hostaleria marquen molt les visites perquè molts usuaris de Salou hi acudeixen després de la feina. A vegades, però, es tracta més d'un «desconeixement dels deures del pacient», com ara utilitzar els serveis adequadament i respectar la normativa, explica la directora del CAP.

Així doncs, si bé les urgències no s'han reduït ostensiblement, hi ha alguns centres que han notat la davallada del turisme amb les visites programades, com a Blanes, on «el nombre d'aquest tipus de consultes va ser un 40% inferior respecte del juliol de l'any passat», segons Torres. On no sembla haver baixat el turisme, i tampoc el nombre d'atencions sanitàries, és a la ciutat de Barcelona. Fonts de l'hospital del Mar, el que rep més visites de forans, han explicat que el nombre d'atencions d'urgències en els mesos de juny i juliol està en els mateixos nivells que l'any passat.

Les procedències dels turistes són diverses en tots aquests centres, però també ho són entre els mateixos residents dels pobles de costa. A Salou, per exemple, el 45% dels usuaris autòctons són immigrats d'uns noranta països diferents, tot i que la majoria són senegalesos.

Un dels problemes amb què a vegades topen turistes, immigrats i metges és l'idioma. Tot i així a Salou està resolt perquè, a banda de disposar d'un mediador senegalès (que fa més de traductor d'aspectes culturals i de costums), «molts metges parlen anglès i francès» i els administratius que arriben de reforç a l'estiu «saben idiomes».



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Patologies d'estiu

>Les vacunes per a viatgers, a bon ritme

>La reducció de l'ocupació a les zones turístiques fa que hi hagi menys urgències sanitàries

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.