| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 27 d'abril de 2024


diumenge, 24 d'agost de 2008
>

La meitat dels parts que s'assisteixen a l'hospital de Salt són naturals

El Santa Caterina disposa d'unes instal·lacions úniques per atendre aquest tipus de parts

NÚRIA ASTORCH. Salt
Un 45,5% dels 509 parts que s'han atès els primers sis mesos de l'any a l'hospital Santa Caterina de Salt han estat naturals. En un 84% dels casos, la gestant ja havia expressat al servei de ginecologia de l'hospital el seu desig que el part fos el menys medicalitzat possible, però en un 19% dels casos va acabar sent natural sense que la dona ho hagués demanat. Des de principis d'any, el centre disposa d'una banyera especial on les parteres poden immergir-se en el moment de la dilatació i fins i tot arribar a donar llum. Parelles d'arreu de l'Estat, procedents de València i l'Aragó, trien aquest hospital per tenir els seus fills de forma natural.


+ A dalt, una de les cambres de la sala de parts amb la banyera, la cadira obstètrica i un llit de parts. A baix, una altra de les cambres amb el combi-track i una llevadora simulant la utilització de l'aparell. / Foto: JOAN SABATER


Des les 509 dones que des del gener i fins al juny han donat a llum al Santa Caterina, 161 van demanar expressament que el seu part fos natural. D'aquestes peticions se'n van poder atendre 135 ja que, segons ha explicat el cap de servei de ginecologia de l'hospital, el doctor Joan Meléndez, en alguns casos va sorgir alguna complicació que va fer necessària la medicalització. I als casos en què hi havia un desig exprés s'hi han de sumar els altres 97 que, sense petició prèvia, van acabar sent parts naturals.

Des de primers d'any, el Santa Caterina disposa d'una banyera especial, amb temperatura regulable, on les parteres poden immergir-se i que les pot ajudar en el procés de dilatació. L'escalfor de l'aigua –d'entre 35 i 36 graus– provoca un relaxament muscular i una acceleració del procés de dilatació. A l'hora del part, la temperatura ha de ser de 37 graus. «Hi ha dones que només s'hi estan una estona i després surten perquè prefereixen parir a la cadira obstètrica o bé al llit de parts, però n'hi ha d'altres que s'hi senten còmodes i que tenen el fill dins de la banyera», relata la llevadora Eva Casadevall.

L'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), empresa que gestiona l'hospital Santa Caterina de Salt, va invertir 20.000 euros en la compra de la banyera i 6.000 en l'aparell anomenat combi-track . Aquest aparell, disponible a l'hospital des de finals de l'any passat, es troba en una altra cambra i permet a les parteres donar a llum assegudes en un cadira obstètrica i fent força amb unes cordes de roba. L'aparell incorpora un seient al darrera, des d'on el company pot ajudar la futura mare fent-li massatges a la zona lumbar. En aquesta mateixa cambra hi ha un pilota de goma gegant que, en asseure-s'hi, ajuda a l'obertura de la pelvis i l'encaix del fetus, un balancí i un llit ple de coixins on la gestant pot fer descansos entre contraccions. Per tal d'aconseguir un ambient relaxant, aquestes cambres de parts no convencionals disposen d'una il·luminació càlida.

L'hospital de Salt és un referent per als parts naturals a tot l'Estat espanyol, de manera que, a més de pacients catalanes, la meitat de les quals són d'aquí i l'altra meitat estrangeres, atén dones procedents de diferents comunitats autònomes, com ara el País Valencià i Aragó.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Només un 10% de cesàries

>Parts naturals al Santa Caterina de Salt.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.