| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 30 d'abril de 2024


dijous, 21 d'agost de 2008
>

Antoni Tàpies ingressa a Temporada Alta

L'artista és l'autor del cartell del festival gironí que s'inaugurarà amb un espectacle de Pau Miró a la sala La Planeta

DANI CHICANO. Girona
L'artista Antoni Tàpies (Barcelona, 1923) és l'autor del cartell de l'edició d'aquest any, la 17a, del Festival de Tardor de Catalunya de Girona i Salt, Temporada Alta, que se celebrarà del 2 d'octubre al 7 de desembre. L'obra de Tàpies ingressa doncs en el fons patrimonial, material i immaterial, que genera el festival, en què ocuparà un lloc destacat. D'altra banda, l'espectacle inaugural de Temporada Alta 2008 ja és tota una declaració d'intencions per part de la direcció artística: una estrena d'una peça de teatre amb text d'un autor i director català, jove i puixant com Pau Miró, a la sala de cafè teatre de La Planeta, amb capacitat per a només 60 persones. Més dades: una setantena d'espectacles, una trentena d'estrenes i coproduccions i el retorn de Peter Brook.





+ A l'esquerra, el cartell de Temporada Alta 2008. A la dreta, de dalt abaix, Ani DiFranco, Xavier Albertí i Pau Miró.

Leonard Beard (1996), Narcís Comadira (1997), Àngel Jové (1998), Carme Sanglas (1999), Frederic Amat (2000), Perejaume (2001), Carles Santos (2002), Ferran Adrià (2003), Toni Catany (2004), Toni Llena (2005), Joan Fontcuberta (2006) i Jaume Plensa (2007), és la relació d'artistes que han elaborat el cartell de Temporada Alta els últims dotze anys, als quals s'hi afegeix aquest any el nom d'Antoni Tàpies, a qui no va costar gens acceptar la proposta del director del festival, Salvador Sunyer.

Els responsables de l'organització de Temporada Alta van fer ahir un avançament de la programació, en què destaca el retorn del director Peter Brook, en aquesta ocasió amb l'espectacle Warum Warum (Per què Per què), un homenatge a Meyerhold, entre d'altres de les personalitats més importants de la dramatúrgia moderna com Artaud, Craig, Dullin, Motokiyo o Shakespeare, escrit pel mateix Brook i Marie-Hélène Estienne, i interpretat per Miriam Goldsmicht i Francesco Agnello. Goldsmichdt ja va meravellar el públic gironí en l'edició de Temporada Alta del 2004 amb els Dies feliços de Beckett. Warum Warum, un text de recerca sobre l'origen i el desenvolupament del procés teatral, es va estrenar l'abril passat al Shauspielhaus de Zuric, és una estrena a Catalunya i ja s'ha vist en altres punts de l'Estat (Salamanca) i també es veurà al Festival de Otoño de Madrid. L'espectacle, que dura una hora, és en alemany i sobretitulat en català.



JOVES TALENTS
L'edició d'aquest any de Temporada Alta s'inaugurarà amb l'estrena de Búfals, que es podrà veure el 2 i el 4 d' octubre a la sala de cafè teatre de La Planeta de Girona. Búfals és un espectacle amb text de Pau Miró que aborda els vincles familiars «en una educació de supervivència». Pau Miró és també l'encarregat de la direcció i compta amb el repartiment habitual de la companyia de la qual és cofundador amb altres companys de promoció de l'Institut del Teatre, Menudos, en què es troben Anna Alarcón, Helena Font, Guillem Motos, Òscar Muñoz i Bernat Quintana. Búfals forma part d'una trilogia, a la qual cal afegir Lleons i Girafes, tres textos que parlen, des de perspectives diferents, de l'agressivitat i la solitud que genera el procés de creixement en una gran ciutat. Cinc germans viuen i treballen en un barri marginal. De petits, un dels germans va desaparèixer i el pare els va explicar que un lleó se'l va emportar, i que no el tornaria mai. La família mira de refer-se, sense èxit, i primer la mare i després el pare, desapareixen. Els germans en culpen els lleons i miren de tirar endavant. El fet de triar aquest espectacle com a peça inaugural ja és una declaració d'intencions per part de Sunyer, que afirma que el festival «creu i aposta» per autors i directors joves, com són el mateix Miró –en una ocasió va declarar: «El teatre català necessita canviar els noms il·lustres pels compromisos»–, Jordi Casanovas i el gironí Jordi Prat, «que tenen cada vegada més importància en el teatre català actual».

La coproducció, o el que és el mateix, la condició de motor de creació de festival és una altra de les seves divises. D'aquesta manera, en l'edició d'aquest any, Temporada Alta coproduirà i estrenarà espectacles amb el Teatre Lliure, amb el Mercat de les Flors i el Teatre Principal de Palma, amb la sala Muntaner, amb la sala La Planeta, el Tantarantana o la Villarroel. El festival coproduirà amb el Lliure He visto caballos, la última creació de la companyia Mal Pelo, radicada a Celrà; amb el Mercat de les Flors i el Principal de Palma ha coproduït Setembre, de la companyia Res de Res, que es va estrenar el juny passat i en què els llenguatges predominants són el gest, la dansa, el moviment, l'humor o les tècniques de circ, mentre que amb la sala Muntaner coproduirà una revisió de la sarsuela La corte del faraón, de la companyia La Reina de la Nit, resultant de la dilatada aliança del lloretenc Xavier Albertí i Lluïsa Cunillé.

Pel que fa al públic familiar, Temporada Alta estrenarà o programarà els espectacles El vestit nou de l'emperador (TNC), La Ventafocs (Liceu) o Joan de l'Ós (rondalla interactiva), d'Albert Vidal.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Més música i un abonament pensat per als joves

>Antoni Tàpies, autor del cartell de Temporada Alta

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.