| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dimarts, 5 d'agost de 2008
>

Els marxants gironins detecten una baixada del 50% en el volum del negoci en tres anys

Diuen que hi ha menys compradors per la tendència d'anar a grans superfícies i pel poc suport d'alguns ajuntaments

IMMA BOSCH ACN. Girona
L'Associació de Marxants de les comarques Gironines ha detectat una davallada del 50 per cent en el volum de negoci en els darrers tres anys. Segons el president de l'associació, Josep Maria Vergés, aquesta xifra correspon tant al nivell de compradors, perquè cada cop hi ha menys gent que va al mercat a comprar, com al de vendes. Els canvis d'hàbits, la tendència a anar a comprar a les grans superfícies, la manca de promoció i el poc suport que reben d'alguns ajuntaments són, segons l'associació, els motius que han fet que actualment els mercats setmanals hagin patit aquest descens tan notable. És per això que l'associació engega un seguit d'actuacions per promocionar-se, la primera de les quals ha estat repartir tríptics als hotels, oficines de turisme i càmpings.


+ S'ha elaborat uns tríptics on es detallen els mercats que hi ha a les comarques gironines i el dia que se celebra cadascun.

L'Associació de Marxants de les Comarques de Girona ha notat que els mercats que es fan de dilluns a divendres cada cop tenen menys compradors. En canvi l'afluència de públic dels dissabte és molt elevada malgrat que han detectat que molta d'aquesta gent va al mercat «a passejar» i no a comprar. Segons Vergés, aquest «canvi» en les costums d'anar a comprar al mercat i la davallada en l'afluència entre setmana acaba repercutint negativament en les vendes dels marxants perquè segons afirma el president de l'associació, «les caixes han baixat molt».

Mercats com el de Palamós per on abans podien passar en un dia fins a 1.500 persones actualment es troba a gairebé a la meitat de visitants, entre 700 i 800, segons afirma Vergés. «El potencial de compra ha baixat moltíssim», va dir Vergés.

Les causes d'aquesta davallada, s'atribueixen a diferents motius. D'una banda el poc suport que reben per part d'alguns ajuntaments que segons afirmen «només utilitzen els mercats per atraure gent a la població». En aquest cas, segons Vergés, la despesa que acaba produint el visitant gira entorn al 40 per cent del total en les parades del mercat mentre que el 60 per cent restant va pels comerços i negocis de la població. En aquest sentit, detecta un «estament» i una manca de voluntat per modernitzar i professionalitzar els mercats.

La mala situació, poc cèntrica en segons quins casos i sovint allunyada del nucli urbà, és un altre dels motius que consideren «clau» per justificar la davallada en el volum de negoci. És per això que reclama que els consistoris tinguin en compte que els mercats són un atractiu «molt important» i un sector de negoci destacat a la demarcació. L'associació de marxants lamenta també que no hi hagi cartells que avisin d'on es troba el mercat. «Amb els mercats o s'hi ensopega o no se sap on són», va criticar Vergés.

En relació amb la mala situació d'alguns mercats, Vergés va posar sobre la taula la «insatisfacció» dels marxants amb la situació del Mercat de Girona. Afirma que «no és un bon lloc» o que no beneficia tampoc a la ciutat perquè els clients poden anar a comprar «sense entrar a Girona». Per això preveuen proposar a l'Ajuntament de Girona que un cop s'ensorri el viaducte per on passa el tren tinguin en compte la possibilitat de situar-hi el mercat setmanal.

De moment només és «una idea» que els marxants esperen posar sobre la taula quan les obres del TAV estiguin «més avançades» i quan l'Ajuntament es plantegi «què anirà» a la línia que travessa del viaducte.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Es promociona en hotels i càmpings

>Els marxants gironins diuen que les vendes han caigut un 50%

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.