| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 5 de maig de 2024


dilluns, 4 d'agost de 2008
>

Salvador Allende, 100 anys

El 26 de juny del 1908 va néixer a Valparaíso (Xile) Salvador Allende, l'home que va representar el socialisme humanista del segle XX i es va convertir en el referent mundial de l'esquerra democràtica. Xile prepara un seguit d'actes pel centenari

JOSEP MARIA SEBASTIAN.

+ Salvador Allende dirigint-se a la població en la gran manifestació de suport que va rebre poc abans del cop d'estat militar. Foto: EFE

La justícia del temps és implacable. Mentre Xile vol recordar aquest any la figura del president Salvador Allende amb motiu del centenari del seu naixement, al mateix temps intenta passar pàgina i deixar en l'oblit la figura del seu botxí, Augusto Pinochet.

Allende, metge, polític i sobretot humanista, és als llibres d'història pel fet d'haver estat el primer president d'ideologia marxista d'un país que va intentar la transició del capitalisme al socialisme per mètodes pacífics i democràtics. Pinochet, en canvi, figura amb caràcters de negreta en la història universal de la infàmia, com tants i tants altres sàtrapes sanguinaris que han embrutat el segle XX.

Cal posar Allende en el context històric del govern que va presidir per comprendre la seva dimensió i l'enorme controvèrsia que va provocar el seu pensament polític tant entre les files de la dreta com en les de l'esquerra.

L'any 1970, quan els partits d'esquerra radical, moderada i socialdemòcrates van guanyar les eleccions aixoplugats sota la candidatura d'Unitat Popular, el planeta estava políticament bipolaritzat. La guerra freda era vigent i els governs o formaven part de l'esfera dels Estats Units o de la Unió Soviètica. En aquest panorama, gairebé tota l'Amèrica Llatina estava sota la influència i els designis dels totpoderosos EUA. Les multinacionals nord-americanes explotaven els recursos industrials, energètics i naturals de gairebé tot el continent, sense prestacions gràcies a les letals dictadures militars perfectament manipulables i servils que havia imposat Washington de cap a cap del con sud. Dictadors com ara Juan María Bordaberry a l'Uruguai, Hugo Banzer a Bolívia, Emilio Garrastazu al Brasil, Augusto Pinochet a Xile, Anastasio Somoza a Nicaragua, les diferents juntes militars d'Hondures o el criminal Videla a l'Argentina van omplir el continent de sang per servir els interessos de les multinacionals de les fruites, el coure, etc., i al mateix temps preservar del comunisme una zona essencial per als interessos geoestratègics dels EUA. Hi havia molta por que el règim comunista que s'havia acabat imposant a Cuba s'anés escampant per tota l'Amèrica del Sud, com un efecte dominó.

Respecte als EUA o l'URSS, no hi havia termes mitjans ni posicions conciliatòries, tan sols hi cabia el «estar amb mi o contra meu».



LA VIA XILENA
El govern de Richard Nixon-Henry Kissinger, que des de la Casa Blanca posava i enderrocava governs segons els seus interessos a través de la CIA, no es preocupava ni poc ni molt de les desigualtats socials del continent veí.

En aquest context, Salvador Allende i el govern d'Unitat Popular que presidia van intentar fer un canvi més just i equitatiu a Xile amb mètodes democràtics i jugant amb les escletxes que hi havia obertes en les lleis vigents i en la mateixa Constitució. Van haver de fer veritables obres d'enginyeria jurídica per nacionalitzar les àrees clau de l'economia del país i les mines de coure, emprendre la reforma agrària i apujar els sous dels treballadors. La riquesa del país havia de permetre aquestes reformes. L'any 1971, pocs mesos després de la presa de possessió del govern socialista, la CIA i grans multinacionals com ara la ITT van emprendre una campanya de boicot entre les classes mitjanes i altes i van organitzar vagues sectorials amb finalitats polítiques per desestabilitzar el govern. L'11 de setembre del 1973, amb una situació econòmica crítica, un cop d'estat militar va posar fi a la vida i el somni de Salvador Allende.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Quan Europa mirava a Xile

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.