| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


dimecres, 30 de juliol de 2008
>

El blindatge de la immersió lingüística enfronta CiU i ERC




«Els pares, les mares o els tutors dels infants podran sol·licitar que els seus fills i filles rebin el primer curs de l'escolarització bàsica o del segon cicle d'educació infantil en castellà, quan aquesta sigui la seva llengua habitual, durant el curs escolar en el qual s'incorporin als esmentats ensenyaments.» Aquest l'article –1'11.2 del títol segon del projecte de llei, que fa referència al règim lingüístic del sistema educatiu català–, va suscitar ahir un enfrontament entre ERC, que va forçar fins a l'ultim moment la seva inclusió en l'articulat, i CiU, que va anunciar la presentació d'una esmena per retirar-lo. La diputada de la federació Irene Rigau considera que va ampliar els terminis estipulats en la llei de política lingüística del gener de 1998, que ja estableix en el seu article 21.2 el dret a les famílies a exigir que la primera acollida dels infants es pugui fer en la llengua habitual. En concret, estableix: «Els infants tenen dret a rebre el primer ensenyament en llur llengua habitual, ja sigui aquesta el català o el castellà. L'Administració ha de garantir aquest dret i posar els mitjans necessaris per a fer-lo efectiu. Els pares o els tutors poden exercir-lo en nom de llurs fills instant que s'apliqui.»

Els republicans consideren que la inclusió de l'article 11.2 en el redactat de la LEC és «fonamental» per a la protecció del model d'immersió, en la mesura que limita a un curs la durada del primer ensenyament. En aquest sentit, fonts d'ERC van recordar ahir que diverses entitats espanyolistes com Convivencia Cívica Catalana s'han aferrat a aquesta indefinició per exigir judicialment que els seus fills siguin escolaritzats en castellà. I que alguns estaments jurídics els han donat la raó i han situat la durada d'aquest primer ensenyament en els 8 anys d'edat de l'alumne o alumna.



«NORMALMENT», EN CATALÀ
D'altra banda, l'articulat final de la llei ha variat i obre la porta a la possibilitat que matèries no lingüístiques s'imparteixin en castellà. En aquest sentit, l'article 11.2 estableix que «les activitats orals i escrites, el material didàctic i els llibres de text, així com les activitats d'avaluació de les àrees, les matèries i els mòduls de currículum han de ser normalment en llengua catalana, excepte en el cas de la llengua i literatura castellanes, de les llengües estrangeres [...]». Segons fonts del departament, la modificació s'ha introduït per facilitar que les escoles que justifiquin la necessitat de fer més hores de castellà ho puguin fer. El terme «normalment» ja apareix en el text de la llei de política lingüística vigent des de l'any 1998.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Maragall confia que la LEC es podrà aplicar d'aquí a dos cursos, tot i la falta de consens

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.