| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 21 de setembre de 2024


dimarts, 8 de juliol de 2008
>

En tres dècades, el nombre d'arbres als boscos tarragonins ha crescut un 142%

És el major augment de Catalunya, tot i que la superfície que ocupa el bosc és encara el més baix del país, un 40%

EVA POMARES. L'Espluga de Francolí
La massa forestal ha crescut a Catalunya de forma imparable les darrers dècades, situant el país entre els territoris amb més riquesa de boscos d'Europa, amb l'excepció d'Escandinàvia. Els boscos de les comarques de Tarragona (el 81% de propietat privada) han experimentat amb més intensitat, que la resta de Catalunya, l'augment tant de superfície forestal com d'arbres. El bosc ja ocupa el 40% del territori de la demarcació de Tarragona, però encara està nou punts per sota de la mitjana catalana. L'increment està directament relacionat amb l'abandonament del món rural pel declivi de l'agricultura. Tot i que el pi blanc n'és l'espècie dominant, en proporció, les que més han crescut són les frondoses: alzines, xops i castanyers s'han incrementat un 427% des del 1967.



+ L'abandonament de conreus és el responsable directe de l'avanç de la massa forestal. Foto: JUDIT FERNÀNDEZ

Quan el 1967 es va fer el primer inventari forestal (Ministeri de Medi Ambient), l'agricultura representava el 56% de la superfície no urbanitzada i un 40,6% era superfície forestal (arbres, però també matolls). La resta corresponia a roquissars i aigua. El 1992 es va fer el segon inventari, i l'agricultura havia davallat quasi cinc punts, però encara era majoritària. El darrer inventari es va començar a elaborar el 2001 i va ser publicat el 2006: la superfície de conreus havia caigut en un set punts (49%) i la forestal ja era de quasi el 46%. En aquesta trentena d'anys, la massa forestal s'ha mantingut estable a Barcelona i Girona, i ha augmentat a Lleida i Tarragona. La diferència entre comarques, s'explica perquè a les lleidatanes i tarragonines, l'abandonament dels conreus ha estat posterior.



EL MENYS EXIGENT
El pi blanc és l'espècie amb més individus a les comarques tarragonines, amb 170.000 hectàrees, seguit del pi roig (40.000 ha.) i la pinassa. El pi blanc és el menys exigent en quant a condicions vitals. Malgrat això, les altres dues espècies han estat més actives en colonitzar noves àrees que el sofert pi blanc, una espècie sobre la qual hi ha una mena de menyspreu, potser per la seva abundància. En aquest sentit, Montse Garcia, ha remarcat: «El pi és tant nostre com el roure. Al contrari d'altres espècies més valorades, com el castanyer que van introduir els romans». Si el pi roig i la pinassa han prosperat més és «probablement perquè hi ha hagut un abandonament més intensiu de les zones de baixa muntanya que les altes», segons l'inventari.

La superfície amb arbres ha tingut un augment «vertiginós» a les comarques tarragonines entre el 1969 i el 2001, havent crescut d'un 142%. A les comarques lleidatanes, el creixement se situa en el 37%, mentre a Barcelona i Girona hi ha entre un 15% i un 19% més d'arbres. En xifres absolutes, la superfície arbrada de Catalunya ha evolucionat de les 1.1664.000 hectàrees a les 1.533.207.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Risc baix i moderat d'incendi

>«La rendibilitat del bosc va més enllà del curt termini»

>El jardí del Garber

>Potenciar el roure reboll

>Quants bolets hi ha?

>Tòfona i plantes aromàtiques, una bona alternativa als conreus tradicionals

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.