| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


dissabte, 21 de juny de 2008
>

Sagrada Família: cal continuar?

El FAD i directors de destacades institucions culturals alerten que les obres que es fan al temple de Gaudí són un nyap

ANNA BALLBONA. Barcelona
El debat sobre si cal continuar les obres de la Sagrada Família o deixar-la com està torna amb força. El FAD ha tocat el punt feble amb la difusió d'un manifest –Gaudí en alerta roja– que critica «el plantejament estructural totalment contrari a l'establert per Gaudí i sense cap respecte per la seva obra». Signat per 15 representants d'institucions culturals catalanes, denuncia els «greuges» que la continuació de l'actuació al temple han significat per l'obra original del genial arquitecte del Baix Camp. El document també exemplifica la «manipulació» de l'obra de l'arquitecte amb les actuacions fetes en els darrers anys a la cripta de la colònia Güell, el Palau Güell i la Casa Batlló. Tots, amb la Sagrada Família, són monuments declarats Patrimoni de la Humanitat.


+ Una turista fotografia la façana original de Gaudí, del temple de la Sagrada Família, amb les grues que continuen l'obra. Foto: QUIM PUIG

«Avui ja no se sap, ni es fa saber a ningú, on comença i on acaba l'obra de l'autor, mort abans de veure-la finalitzada.» Així de contundent és el manifest Gaudí en alerta roja a l'hora de criticar com s'està fent la continuació de l'obra de la Sagrada Família. El manifest l'impulsa el FAD (Foment de les Arts i del Disseny) i el signen, «a títol personal», 14 representants més d'institucions culturals, com són Salvador Giner (president de l'Institut d'Estudis Catalans), Leopoldo Rodés (president del Patronat Fundació Macba) i Manuel Borja-Vilell (director del Museu Reina Sofia i exdirector del Macba). Alguns dels signants ja havien estat crítics en anteriors ocasions amb el tracte donat a l'arquitectura de Gaudí, com ara en el cas de la cripta de la colònia Güell. Ara reparteixen a tort i a dret.

El document acusa de «mediocritat» els promotors de la continuació del temple, ja que va «en detriment de l'obra original». Denuncia «la despesa per construir un temple expiatori avui tan allunyat del pensament contemporani», quan «hi ha prioritats més urgents».

També retreu que «una institució religiosa i privada» tingui la pretensió «d'expropiar la via pública i una illa de l'Eixample», en referència al projecte d'ampliació, que el temple sempre ha situat com a llunyà en el temps. A això hi suma la posició de la junta de la Sagrada Família «d'aturar la construcció» del TAV, «explotant uns interessos que no corresponen als d'una nació laica». La conclusió que s'extreu de tot plegat: no cal continuar les obres de la Sagrada Família, val més deixar-ho aquí.

El text recorda la falta de permís de l'obra. Segons fonts municipals, Gaudí va obtenir el permís per fer l'obra gràcies al silenci administratiu de l'Ajuntament de Sant Martí de Provençals. Ara l'Ajuntament tampoc es planteja cap intervenció per regular-ho. La junta del temple ha preferit no valorar el manifest.

Rebla la contundència del text la directora del FAD, Beth Galí, que argumenta el perquè de la seva difusió ara: «La insistència de les barbaritats que s'estan fent a la Sagrada Família, com en altres obres de Gaudí.» «Des de molts àmbits s'ha insistit que la continuació de les obres era absurda, és una vergonya internacional», afirma. «Qui s'atreviria a reconstruir un quadre de Picasso?», es demana. A més, acusa les administracions de no haver vigilat prou aquesta obra.





- Beth Galí, presidenta del FAD
- Maria del Mar Arnús, crítica d'art, ACCA
- Antoni Marí, vicepresident de la Fundació Eina
- Salvador Tarragó, president de SOS Monuments
- Santiago Alcolea, president de l'Institut Ametller d'Art Hispànic
- Glòria Bosch, directora d'Art de la Fundació Vila Casas
- Ramon Prat, president d'Actar
- Carles M. Sanuy, director de la Fundació Espai Guinovart
- Salvador Giner, president de l'Institut d'Estudis Catalans
- Leopoldo Rodés, president del Patronat Fundació Museu d'Art Contemporani de Barcelona
- Claret Serrahima, president del Cercle Artístic Sant Lluc
- Manuel Borja-Villell, director del Centre d'Art Reina Sofia i exdirector del Museu d'Art Contemporani de Barcelona
- Rosa M. Malet, directora de la Fundació Miró
- Miquel Tàpies, president del Patronat de la Fundació Antoni Tàpies
- Vicenç Altaió, director de KRTU, organisme que depèn del Departament de Cultura


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Veus reconegudes

>La Casa Batlló: continua l'agressió visual

>La Cripta Gaudí: l'origen de la irritació

>El Palau Güell: sospitós secretisme

>Denuncien el «nyap» de les obres a la Sagrada Família

>Quinze personalitats de la cultura demanen que s'aturin les obres de la Sagrada Família

>Quinze personalitats de la cultura demanen que s'aturin les obres de la Sagrada Família

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.