| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 20 d'abril de 2024


dilluns, 19 de maig de 2008
>

Consumir menys i les energies renovables, claus per afrontar el canvi climàtic

Experts reunits a la UdG defensen les energies renovables i no consideren que la nuclear sigui la solució de futur

EDUARD BATLLE. Girona
Els cinc experts que han participat en el cicle de conferències organitzat per la càtedra Lluís Santaló de la Universitat de Girona (UdG) han valorat els efectes del canvi climàtic, la influència de l'ésser humà en aquest escalfament global de la Terra i les mesures de futur que cal emprendre per tenir un Planeta més sostenible. Els entesos sobre el canvi climàtic recomanen que, en global, es disminueixi l'ús dels combustibles fòssils (petroli, carbó i gas natural) i les persones es mentalitzin de reduir-ne el consum. Amb vista als objectius de futur, recomanen que es planifiqui amb encert l'ús de les energies renovables, com l'eòlica i la solar, i respecte el debat recent sobre l'energia nuclear existeixen diferents visions, tot i que no preveuen que sigui la solució de futur.


+ Rius i pantans. Foto: EFE

+ Muntanyes. Foto: EFE

+ Contaminació. Foto: EFE

+ Pobresa. Foto: EFE
El pantà de Susqueda és una demostració de la sequera que està patint Catalunya en els últims anys a causa del canvi climàtic. Imatge del Kilimanjaro, el cim més alt del continent africà, on les mítiques glaceres van desapareixent de la part més alta. Una espessa columna de fum, dirigint-se cap a l'atmosfera, emesa per una xemeneia d'una planta elèctrica a la ciutat d'Obilic,a Kosovo. Procedent de l'Himàlaia, el riu Adi Ganga flueix al nord de l'Índia i proveeix unes 350 milions de persones, que ara ja són moltes menys.

Canvi climàtic: Què ens espera? Amb aquest títol la càtedra Lluís Santaló ha estat preparant des del 3 d'abril un cicle de conferències de divulgació científica amb l'objectiu que diferents experts, de temàtiques diferents, analitzin els efectes del canvi climàtic a la Terra. La conclusió seria que «hem d'estar preocupats a causa d'un canvi inqüestionable» i que desconeixem què ens pot passar en el futur perquè no es poden fer prediccions.

En global, els cinc conferenciants i l'organitzador del cicle, el matemàtic Carles Barceló, admeten la realitat del canvi climàtic i que per primera vegada a la història de la Terra s'hagi produït un escalfament global a causa de la influència de la persona humana. Perquè va quedar demostrat que l'augment de la concentració de gasos amb efecte hivernacle a l'atmosfera és a causa de les activitats humanes.

El geògraf Javier Martín-Vide, els físics Josep Enric Llebot i Josep Calbó, l'investigador del CSIC (Consell Superior d'Investigacions Científiques) Josep Peñuelas i l'economisa Joan Martínez-Alier van aportar un conjunt de reflexions, valoracions i dades que van constatar la realitat del canvi climàtic i la necessitat d'apostar per uns altres hàbits de consum energètic als països desenvolupats, a causa de la preocupació per l'escalfament de la Terra. «Fa deu anys tots valoràvem i investigàvem sobre el medi ambient, però no es deia res del canvi climàtic. En canvi, ara, tot gira en relació amb aquest tema i sobre les conseqüències», comentava Josep Calbó, de la UdG.



RENOVABLES I NO NUCLEARS
Les visions dels experts també van tenir en compte el debat sobre l'energia nuclear i, tot i els diferents punts de vista, l'opinió més generalitzada és que no és l'alternativa a la disminució dels combustibles fòssils com ara el petroli, el carbó i el gas natural. «La humanitat ha superat crisis molt més fortes que aquesta. Però ens costa molt reaccionar i als sistemes naturals els costa poder reaccionar als canvis. Per tant, cal actuar amb la màxima celeritat per disminuir la taxa de canvi», diu Llebot.

Llebot, Calbó i Martín-Vide van coincidir en la visió que va donar aquest últim, en la conferència inaugural: «Es tracta d'actuar amb pautes de sostenibilitat i amb sentit comú, disminuint el consum dels recursos naturals i reduint al màxim les emissions de gasos d'efecte hivernacle i, en general, els residus. Estalvi, doncs, d'energia i aigua». L'economista Martínez-Alier va tenir molt en compte les desigualtats Nord-Sud i va plantejar la justícia que cal proposar en aquest debat global sobre el principi que «el contaminador paga».



 NOTÍCIES RELACIONADES

>L'Ebre destapa «l'estafa» de la sequera

>Aplec de Pedralta.

>Experts reunits a la UdG no veuen les nuclears com una solució de futur

>«El canvi és una realitat i no una sospita»

>«Els humans en són els causants per primer cop»

>«És un canvi vinculat a l'activitat humana»

>«Cal transformar la generació energètica»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.