| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


divendres, 16 de maig de 2008
>

Crida a la mobilització antinuclear

Les darreres informacions sobre «l'escàndol d'Ascó» escalfen l'ambient just abans de l'assemblea d'avui a Móra d'Ebre

JORDI PRADES. Tarragona
«Indignació és el sentiment de la ciutadania que veu com el suposat ‘incident' de la central nuclear d'Ascó adquireix la categoria d'‘escàndol'», afirmen els ecologistes l'endemà que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) fes públic que l'activitat radioactiva detectada arran de la fuita del novembre del 2007 és 750 cops superior a la reconeguda inicialment per la planta, i que aquesta va manipular els detectors de radiació, fet que va permetre l'emissió de partícules contaminades a l'atmosfera. La indignació de què parlen els grups antinuclears es manifestarà aquest vespre en l'assemblea que començarà a les vuit amb l'objectiu de reactivar la lluita antinuclear, en un moment en què l'incident d'Ascó ha coincidit amb el projecte del dipòsit de residus de la central.


L'acte, organitzat per la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC), tindrà lloc a La Democràcia. Segons el portaveu de la CANC, Sergi Saladié, servirà per denunciar «l'obscurantisme que practica l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), com a operadora de la central, amb la connivència del CSN, que fa la vista grossa». Saladié va afirmar que «a mesura que es coneixen més detalls el succés es va fent més gran, sense que s'hagi resolt encara quina va ser la quantitat de contaminació radioactiva emesa. Fins ara es parla del que s'ha trobat, que no és el mateix que el que es va emetre», va dir.

En aquest sentit el portaveu antinuclear de Greenpeace, Carlos Bravo, va valorar ahir les respostes a les més de 50 preguntes que va formular al CSN i va destacar que «en primer lloc el CSN ha de proporcionar la dada de la radioactivitat total que s'ha alliberat en l'accident i un inventari detallat» de les partícules localitzades. L'activitat total de la fuita, segons les últimes dades del CSN (d'abans-d'ahir i referides al 29 de novembre) va ser de 176,78 milions de becquerels.



RISC RADIOLÒGIC
«El CSN no descarta ara que existeixi risc radiològic», va afirmar ahir Greenpeace, que considera «molt significatiu aquest canvi d'actitud» de l'ens inspector, a qui els ecologistes han acusat reiteradament d'haver afirmat, «de forma acientífica i totalment mancada de rigor, que descartava risc radiològic a Tarragona».

Sobre aquest punt, Greenpeace va insistir en la necessitat d'estudiar el potencial impacte radiològic de la fuita sobre la població: «Perquè es conegui la validesa del procediment emprat pel CSN, aquest ha d'aclarir els criteris que aplica», va demanar. Els ecologistes qüestionen els mètodes utilitzats en els controls fets fins ara, tots amb resultats negatius, a més de 2.000 persones potencialment exposades a la radiació.



ACTUACIÓ «DELICTIVA»
Segons Bravo, «amb la informació aportada ara pel CSN queda demostrat amb absoluta claredat que la central nuclear d'Ascó ha exposat la població i el medi ambient a un risc radiològic innecessari i indegut», actuació que «pot qualificar-se de delictiva», fet pel qual «Greenpeace aportarà aquesta nova documentació oficial del CSN a la fiscalia de Tarragona, que ja ha iniciat diligències penals» i investiga l'incident.

«Malgrat aportar dades demolidores sobre la responsabilitat de la central», diu Greenpeace, «la resposta del CSN és incompleta i insatisfactòria» per dos motius: «Deixa moltes de les preguntes que es fan sense respondre» i, «a més, el CSN no fa la més mínima autocrítica».



«ANAV MANIPULA»
El grup ecologista Gepec també va carregar ahir contra el CSN i la central «davant d'un nou episodi del que segurament passarà a la història com ‘l'escàndol d'Ascó': els responsables de la central nuclear (ANAV) van manipular les alarmes perquè la fuita radioactiva del mes de novembre no fos detectada, i que la central nuclear pogués continuar operant amb absoluta impunitat, secretisme i mala fe». Segons el Gepec, «la manipulació no té lloc només a nivell mediàtic i d'opinió pública, sinó que es manipulen els propis sistemes de seguretat de les centrals. Indignant i lamentable».

En referència al CSN, el Gepec es pregunta: «Si el CSN té inspectors permanents a Ascó i els mecanismes de seguretat passiva (alarmes, detectors, etc.) també són permanents, com és possible que el CSN no hagi informat fins ara, sis mesos després de la fuita radioactiva, que s'havia produït una manipulació de les alarmes?» També es demana: «No seria lògic pensar que tant l'inspector permanent com el mateix CSN haurien de disposar d'un sistema d'avís per assegurar, precisament, que qualsevol manipulació o avaria en els sistemes d'alarma fos detectada de manera immediata» per prendre «les mesures correctores a l'instant?

En l'assemblea d'avui s'intentarà respondre aquestes i altres preguntes sobre la fuita i la gestió de l'incident i prepar el terreny per a futures accions.



EL REREFONS DELS RESIDUS
Segons el portaveu de la CANC «dependrà de les aportacions i del nombre de participants» en l'assemblea que la lluita antinuclear s'estengui i ampliï el seu camp d'acció. Saladié va recordar que la coordinadora denuncia que la central i Enresa «preparen el terreny per construir el cementiri de residus nuclears a Ascó».




- La CANC organitza l'assemblea d'avui, que començarà a les vuit del vespre a La Democràcia de Móra d'Ebre.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>La seguretat a Ascó: vergonya nacional

>Intervencions d'ICV i CiU

>Creix la «indignació» ecologista per la fuita d'Ascó

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.