| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


dissabte, 10 de maig de 2008
>

La Generalitat es decanta per no comprar Pinya de Rosa de Blanes perquè és «car»

La setmana que ve acaba el termini que té el govern per igualar l'oferta de 24 milions que ha fet un privat

ANNA PUIG. Blanes
Quan encara falta una setmana perquè acabi el termini, la Generalitat es decanta per no comprar el paratge Pinya de Rosa, a Blanes. Segons ha pogut saber aquest diari, el govern català considera que l'oferta de 24 milions d'euros que ha fet un privat és especulativa i abusiva i que l'administració no pot ni ha d'igualar-la. El termini que fixa la llei de protecció de Pinya de Rosa perquè la Generalitat pugui exercir el dret de retracte finalitza el 18 de maig. I tot indica que el paratge se'l quedarà el privat. La plataforma Pinya de Rosa reclama, com a mal menor, que es garanteixi la gestió pública i es creï el consell rector i el pla d'usos que marca la llei.


+ El paratge de Pinya de Rosa és un dels únics espais verges que es conserven actualment a la Costa Brava. Foto: EUDALD PICAS

El passat 20 de febrer va entrar al registre de l'Ajuntament de Blanes un contracte de compravenda que havien signat els actuals propietaris de Pinya de Rosa amb un altre privat per un valor de 24 milions d'euros. En aquell moment van saltar les alarmes a Blanes. I tots els grups municipals van aprovar una moció instant la Generalitat a exercir el dret de tempteig i retracte que marca la llei de protecció de Pinya de Rosa, aprovada fa cinc anys per unanimitat de tots els grups parlamentaris. El dret de tempteig, que es podia exercir els tres primers mesos, ja es va deixar perdre. I el de retracte, que tenia un termini de sis mesos, finalitza el proper diumenge.

Segons ha pogut saber aquest diari, la Generalitat es decanta per no exercir el dret. El motiu és que troba abusiu i especulatiu el preu de compra i que, per tant, l'administració no ha d'intentar igualar-lo. Malgrat això, aquesta no és la darrera oportunitat perquè Pinya de Rosa sigui públic. Encara hi hauria la possibilitat d'expropiar la finca. Tot i això, en la reunió que van mantenir la Generalitat i l'Ajuntament de Blanes ara fa dos mesos ja es parlava només de «garantir l'accés públic tot i que els terrenys siguin de propietat privada».

Cal recordar, però, que Pinya de Rosa va ser protegit com a paratge natural d'interès nacional ara fa cinc anys. I, en aquells moments, la Generalitat calculava que l'adquisició del paratge costava entre 12 i 15 milions d'euros, la meitat que ara. La plataforma ciutadana Pinya de Rosa creu que els polítics han pecat de desídia i han deixat perdre la oportunitat. «Hauríem d'agafar els polítics que fa cinc anys van venir a Blanes i refregar-los per la cara les declaracions que van fer en aquell moment», diu el portaveu de la plataforma, Quim Rutllant.



«FETS CONSUMATS»
La plataforma, el que tem són les polítiques de fets consumats. «Per molt que es preservi, si el privat comença a fer actuacions en contra de la llei, qui ens garanteix que la Generalitat l'obligarà a fer marxa enrere, tenint en compte que hi ha precedents?», es pregunten. Per això reclama que la gestió del paratge sigui pública, cosa que només serà realitat si s'acaba creant el consell rector i el pla d'usos que determina la llei. Rafa Sardà, científic del Centre d'Estudis Avançats de Blanes i membre de la plataforma, ho té clar. «Amb els diners que s'han llençat a la platja de s'Abanell es podria haver comprat Pinya de Rosa. Hi ha hagut mala gestió i desídia. És cert que el preu s'ha encarit. Però si n'haguessin ofert 36 milions no hauria passat res perquè Pinya de Rosa val això i molt més.»


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Pinya de Rosa, massa car per la Generalitat.

>«El dia 19, el jardí pot estar tancat»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.