| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 24 d'abril de 2024


dimarts, 29 d'abril de 2008
>

Convoquen mobilitzacions de protesta per la fuita i el magatzem de residus d'Ascó

El dia 8 de maig tindrà lloc una concentració a Tarragona i una setmana després es farà una assemblea a Móra d'Ebre

JORDI PRADES. Tarragona
La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha convocat una acció de protesta durant la qual lliurarà una queixa formal a la Subdelegació del Govern espanyol tarragonina per recordar que «l'Estat és l'últim responsable» de la fuita radioactiva d'Ascó I i de la posterior gestió que n'han fet l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) i el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), segons va afirmar ahir el portaveu antinuclear, Sergi Saladié. La coordinadora, que durà a terme aquesta acció el dijous 8 de maig, també ha convocat a Móra d'Ebre pel dia 16 de maig una assemblea informativa sobre el magatzem temporal individual (MTI) de residus d'alta activitat radioactiva que l'empresa estatal Enresa projecta construir a Ascó.


+ Inserció d'un element combustible en una de les cel·les d'emmagatzematge d'urani irradiat de la piscina d'Ascó. Foto: A.S.

El dia 8, a les vuit del vespre, els membres de l'associació antinuclear es concentraran davant la seu que la subdelegació té a la plaça Imperial Tarraco, on manifestaran la «frivolitat i la manca de planificació» amb què, al seu parer, l'Estat tracta dels temes relacionats amb la política energètica i atòmica. «Ja feia dies que teníem previst dur a terme alguna acció però el fet que ens vulguin encolomar els residus enmig de l'episodi de la fuita ha precipitat els fets», va explicar Saladié, que va qualificar de «vergonyós» i de «manca de respecte pel territori» el projecte d'Enresa. La Coordinadora considera que l'empresa estatal de residus actua seguint una «política de fets consumats» i que el projecte de l'MTI, el dipòsit en superfície on es preveu guardar el combustible gastat de les centrals d'Ascó atesa la pròxima saturació de les piscines, és «com jugar amb foc» perquè «d'una banda prorroga de facto durant deu anys més el permís d'explotació de les centrals i, de l'altra, obre la porta d'Ascó al futur magatzem temporal centralitzat (MTC). Aquest, que el pla estatal de residus radioactius preveu tenir en funcionament l'any 2011, no només rebria l'urani irradiat d'Ascó, sinó també el de totes les centrals nuclears de l'Estat.

Enresa vol concentrar els residus més perillosos en un únic punt mentre no es decideixi si s'enterren definitivament en algun altre lloc, o mentre no es desenvolupa la tecnologia per reaprofitar-los com a combustible en centrals de nova generació o per reduir-ne prou l'activitat radioactiva perquè no calgui dipositar-los en un magatzem geològic profund. Qualsevol de les dues opcions pot comportar dècades d'investigacions i de negociacions amb els municipis afectats.



«UN PRIMER PAS»
Saladié va recordar que el rebuig del Parlament a la instal·lació de l'MTC a Catalunya és «un primer pas» i que convé «estar alerta» davant les pressions que puguin rebre els pobles de l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC). En aquest sentit va recordar que aquesta entitat «apuntava que Ascó era una de les tres ubicacions» candidates a l'MTC «perquè és la que compta amb major suport entre l'empresariat local i no s'hi ha oposat com sí que ho ha fet l'àrea veïna de Vandellòs». La coordinadora anticementiri diu que «el fet que vuit dels tretze municipis de l'entorn de les centrals nuclears d'Ascó no hagin aprovat mocions contra el cementiri nuclear ha estat un factor clau perquè Enresa imposi» aquesta instal·lació, i insta a mostrar el seu rebuig als ajuntaments d'Ascó, la Figuera, Garcia, Móra la Nova, la Palma d'Ebre, Riba-roja d'Ebre, la Torre de l'Espanyol i Vinebre, que «ara recullen el que han sembrat». La CANC considera, tenint en compte que «al sud ja tenim la hipoteca de les centrals», que «una possible solució» pot ser el «democràtic sistema japonès, on els residus radioactius seran gestionats pels territoris que més energia elèctrica han consumit» i crida a participar en l'assemblea ciutadana que ha convocat pel 16 de maig, a les vuit del vespre, a Móra d'Ebre.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Perjudicis i prejudicis

>Suspès un partit de futbol

>Mobilitzacions de protesta contra la fuita i el magatzem de residus d'Ascó

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.