La companyia francesa Saipol va importar des del port occità de Seta 2.600 tones d'oli de gira-sol contaminat procedent d'Ucraïna, 125 de les quals, ja refinades, es van enviar per carretera a T-500 Puratos. Aquesta empresa, que va tornar a refinar l'oli per transformar-lo en la margarina que comercialitza després d'un procés de dissolució i pasteurització que dilueix encara més el possible contaminant, va advertir les autoritats sanitàries que havia rebut la partida adulterada, va bloquejar immediatament la producció i va fer retirar els productes ja elaborats que havien arribat als clients. El director general de T-500 Puratos, Ramon Escaler, va afirmar ahir que els processos de refinament de la seva empresa minimitzen qualsevol presència d'elements tòxics. Ahir les autoritats sanitàries van autoritzar la venda dels productes elaborats per l'empresa selvatana.
ENTRADA PER BARCELONA
La partida que es va descarregar al port de Barcelona anava destinada a diverses empreses. El Ministeri de Sanitat es va negar ahir a donar la llista de marques afectades, perquè el procés per analitzar-les totes pot durar encara un parell de setmanes. Bernat Sòria, però, sí que va assegurar que tot l'oli de gira-sol disponible en el mercat és «segur per a la salut», i va precisar que de moment s'ha certificat que no hi ha risc en 200 de les 800 marques d'aquest producte que es comercialitzen a l'Estat. El director de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària, Félix Lobo, que va comparèixer amb Sòria en una tensa roda de premsa, va dir que hi havia evidències que la contaminació no havia estat accidental, sinó que s'havia produït una adulteració voluntària. Per la insistència dels periodistes per saber quines marques eren les afectades, Lobo va dir que no eren allà «per respondre a la curiositat dels periodistes».