| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 2 de maig de 2024


dijous, 3 d'abril de 2008
>

El govern vol captar l'aigua del Segre en un espai protegit en l'àmbit europeu

La Generalitat necessitaria un informe previ a les obres i si s'executessin es podrien denunciar a Brussel·les

P. MERCADÉ AGÈNCIES. Barcelona
El punt on s'hauria d'iniciar el transvasament puntual del Segre està dins la Xarxa Natura 2000, un grup d'espais protegits per la Unió Europea per afavorir la conservació dels hàbitats, les espècies i la biodiversitat. Per agafar l'aigua de la zona del Molí del Prat, al terme municipal d'Isòvol, a la Cerdanya, caldria, segons el Departament de Medi Ambient, «una autorització de l'administració competent». «En cas que s'afectés negativament la zona caldria buscar mesures per compensar els danys causats.» L'entitat ecologista Depana no ho veu tan fàcil. El seu president, Manel Cunill, assegura que si aquesta actuació es porta a terme «es podria denunciar a la Unió Europea, que podria emprendre una queixa contra l'Estat espanyol».


+ El riu Segre al pas pel municipi de Prats i Samsó, on es vol captar aigua. Foto: ACN

Mentre que el govern creu que no hi ha cap impediment per fer el transvasament puntual del Segre, algunes entitats ecologistes asseguren que hi ha «arguments legals que no faciliten aquesta actuació». El punt on s'hauria d'iniciar la captació de l'aigua està situat a la zona del Molí del Prat, al terme municipal d'Isòvol, una zona que té protecció europea perquè és dins la Xarxa Natura 2000. La Generalitat va considerar aquesta zona d'especial conservació perquè es tracta d'una àrea típica de muntanya on hi ha espècies animals i vegetals que cal protegir com ara la madrilla (peix que viu en trams alts dels rius), el ratpenat de bosc i el de cova o la llúdria.

Fonts del Departament de Medi Ambient expliquen que les directives europees permeten fer actuacions en un espai protegit sempre que siguin «imperioses». Caldria que l'administració competent fes un informe per valorar l'afectació que tindria el transvasament puntual a la zona «per compensar-la» si fos necessari.

Pel director de Depana, Manel Cunill, la posició del govern és «una interpretació de la normativa europea», fer el transvasament puntual «no és tan senzill i és inadmissible des del punt de vista medi ambiental». Amb el projecte a la mà, caldria que l'administració encarregada de fer l'obra fes una avaluació d'impacte ambiental que hauria d'estar a informació pública per donar l'oportunitat que entitats i veïns hi diguessin la seva. Un cop aprovat definitivament el projecte, caldria que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre donés les autorització de les obres. Si finalment es fes aquest transvasament puntual, organitzacions i particulars podrien emprendre una queixa a la Unió Europea, que, per la seva part, podria emprendre una queixa contra l'Estat espanyol com ha passat en el cas del Segarra-Garrigues, segons recorda Cunill.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>ATL inicia les obres per aprofitar l'aigua de la fuita de Badalona

>Baltasar admet que el transvasament es va amagar per la proximitat de les eleccions

>La interconnexió de xarxes, de nou sobre la taula

>Un delegat del govern es planteja dimitir si es tira endavant el transvasament

>La sequera força, dilluns, la quarta cimera entre Montilla i Mas

>L'emergència, més lluny

>ICV de l'Ebre s'oposa als plans d'emergència de Baltasar

>Salvadó es planteja dimitir si el govern tira endavant el transvasament del Segre

>Ajornen el tractament contra la mosca negra

>El govern de Tarragona desmenteix l'oposició

>Els regants del Delta vendran l'aigua si el govern demostra que la situació és greu

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.