| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


dijous, 3 d'abril de 2008
>

La interconnexió de xarxes, de nou sobre la taula



GUSTAU MORENO. Tortosa

La interconnexió de xarxes, que permetria que l'aigua de l'Ebre arribés a Barcelona a través del perllongament del minitransvasament, ja és al damunt de la taula del debat sobre la sequera. Les dues comunitats de regants del Delta de l'Ebre van emetre ahir un comunicat conjunt en què reclamen participar en qualsevol decisió sobre el transport de cabals a l'àrea metropolitana, tant per a la cessió d'aigua dels aqüífers de Tarragona com per a una hipotètica interconnexió. Els regants recorden que la sequera també pot tenir efectes al Delta i que tenen pendent una reunió amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per saber si han d'ampliar la seua «solidaritat» amb altres territoris. Amb tot, van advertir que no autoritzaran cap projecte fins que no coneguin l'abast de l'emergència.

«Atesa la gravetat de la situació, estem pendents d'una reunió amb l'ACA, en què cal esperar que s'estudiï amb profunditat la situació de sequera i les possibles solucions viables i satisfactòries per a totes les parts implicades», afirmen les dues comunicats de regants del Delta en el document conjunt difós ahir. «Les comunitats, que sempre han estat solidàries amb la cessió dels seus recursos a altres indrets del territori, no veuen cap raó per deixar de ser-ho, i menys en situació d'emergència», afirmen els regants, que amb la primera part de la frase recorden que l'actual minitransvasament de l'Ebre a Tarragona és en realitat una cessió de l'aigua dels canals del Delta. Amb tot, els regants van advertir que no donaran suport a cap projecte per cedir aigua a Barcelona «mentre no coneguin l'abast i la transcendència» de l'emergència per la sequera.

El comunicat dels regants, que no es reuniran amb l'ACA fins al 8 d'abril, arriba després que les comunitats de la dreta i de l'esquerra de l'Ebre hagin manifestat algun símptoma de divisió sobre la possible venda de l'aigua a Barcelona. Així, només el president de la Comunitat de l'Esquerra, Lluís Pegueroles, va advertir en les últimes setmanes que no acceptarien cap cessió i que allargar el minitransvasament a Barcelona seria un «frau de llei». Però el president de la Comunitat de la Dreta, Manel Masià, sí que s'ha mostrat partidari de recuperar el projecte de la interconnexió, que les dues comunitats van signar amb el govern de CiU just ahir va fer set anys.



EL COST, 170 MILIONS
En tot cas, fonts properes al govern van recordar ahir que la interconnexió de xarxes del Consorci d'Aigües de Tarragona i d'Aigües Ter-Llobregat és totalment «inviable» ara com ara. Segons les mateixes fonts, el projecte representaria «una inversió d'uns 170 milions i uns dos anys de treballs», per la qual cosa tampoc no solucionaria els problemes de sequera més immediats. La hipotètica interconnexió, a més, requeriria un canvi de la llei que regula el minitransvasament de l'Ebre, que prohibeix que l'aigua surti de la demarcació de Tarragona.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>La PDE diu «no»

>Un delegat del govern es planteja dimitir si es tira endavant el transvasament

>La sequera força, dilluns, la quarta cimera entre Montilla i Mas

>ATL inicia les obres per aprofitar l'aigua de la fuita de Badalona

>Baltasar admet que el transvasament es va amagar per la proximitat de les eleccions

>El govern vol captar l'aigua del Segre en un espai protegit en l'àmbit europeu

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.