| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


diumenge, 30 de març de 2008
>

Es constitueix una entitat per defensar els pobles de menys de 500 habitants

El 40% del territori català està ocupat per 334 micropobles que en total no arriben a 100.000 habitants

MIREIA LACÀRCEL. Tarragona
Un total de deu ajuntaments amb menys de 500 habitants i uns quants regidors a l'oposició d'altres municipis, en la mateixa situació, van constituir ahir la primera associació de micropobles. L'objectiu és que els municipis amb una població minsa puguin tenir una interlocució directa amb les administracions supramunicipals, sense quedar amagats darrere les grans metròpolis o pobles amb un índex demogràfic més elevat. L'objectiu és aconseguir la conservació del territori, sense oblidar-ne el desenvolupament. Actualment, un 40% del territori català està ocupat per 334 micropobles que, en conjunt, no arriben a 100.000 habitants.


+ Imatge de Colomers, un dels municipis amb menys població de Catalunya. Foto: JOAN TRILLAS

Tot i que ja existeixen dues entitats de referència del món municipal al país, com ara la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, uns quants municipis de menys de 500 habitants van constituir ahir una tercera entitat amb el nom d'Associació de Micropobles de Catalunya, que pretén defensar les particularitats d'aquestes poblacions més petites. «Aquesta nova entitat neix amb l'objectiu de no ofendre ningú ni anar en contra de les altres dues associacions. És evident, però, que els municipis de menys de 500 habitants tenim unes necessitats diferents de les grans ciutats o dels pobles més grans. Tant en la federació com en l'associació ja existents sempre s'anteposen les demandes d'aquells que tenen més població i, per tant, hi sortim perdent», explicava Josep López, un dels vicepresidents del col·lectiu i alcalde de Colomers.

El fet de tenir una interlocució directa amb la Generalitat i les diputacions permetrà establir de manera més palpable les demandes reals de cadascun d'aquests municipis. A Catalunya, el 40% del territori està ocupat per 334 poblacions de menys de 500 habitants. Una de les prioritats de la nova entitat de micropobles és la preservació dels espais naturals. «No volem que els nostres entorns es malmetin, perquè és una part molt important del territori, però també volem tenir uns serveis bàsics al dia, no només per als que hi vivim, sinó per a tots aquells que vénen els caps de setmana a gaudir dels valors que les ciutats no han sabut mantenir», comentava López.



SERVEIS QUALITATIUS
La majoria de poblacions petites reben entre un 80 i un 90% de subvencions en els projectes que s'enceten, tot i així, no n'hi ha prou, segons el batlle de Colomers: «Sabem que pagar un 10% d'un projecte és poc, però les recaptacions que fan els ajuntaments no són suficients ni per aquesta quantitat. Reclamem que les administracions supramunicipals, en projectes significatius per al dinamisme i la cohesió de la població, apliquin subvencions a fons perdut, perquè, si no, haurem d'acabar venent part dels terrenys municipals a promotores», deia. Un dels altres problemes greus que tenen és que les empreses potents de serveis no inverteixen en la millora de les xarxes en aquests municipis, perquè no hi veuen negoci.




Corporatius (ajuntaments) - Colomers
- Senan
- Esterri de Cardós
- Conesa
- Pira
- Rocafort de Queralt
- Montmaneu
- Pinós
- Boadella i les Escaules

Electes individuals - Mercè Franquesa (Argençola)
- Toni Lloret (Argençola)
- Jordi Pijoan (Querol)
- Carles Ahumada (Vallbona de les Monges)
- Emili Santos (Boadella i les Escaules)
- David Marzo (la Guingueta d'Àneu)


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Senan, «orfe» de banda ampla

>Colomers i Boadella funden una entitat per defensar els pobles de menys de 500 habitants

>Neix una associació que defensarà els interessos dels pobles amb menys de 500 habitants

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.