| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 16 de maig de 2024


divendres, 28 de març de 2008
>

La sequera fa aflorar la venda il·legal d'aigua

L'ACA inspecciona per primera vegada empreses que venen aigua per omplir piscines i regar jardins

EMMA ANSOLA. Barcelona
La situació de sequera que afecta el país, i com a conseqüència, la prohibició de regar jardins i omplir piscines ha desencadenat la venda il·legal d'aigua per part d'empreses que, tot i tenir concessions i autoritzacions per captar aigua de pous, fan servir aquest recurs per altres usos que no tenen ni poden tenir mai assignats, com és la venda, sempre il·legal d'aigua. Així ho ha confirmat l'Agència Catalana de l'Aigua arran de les primeres denúncies que han rebut de particulars i d'empreses després d'haver comprovat com se'ls oferia de primera mà aigua per omplir piscines i regar jardins. Això ha obligat per primera vegada a l'ACA a iniciar inspeccions que poden acabar amb la finalització de la concessió d'aigua que té atorgada l'empresa per a ús industrial.


+ Imatge del pantà de la Baells presa la setmana passada. Foto: GABRIEL MASSANA

Camions cisterna que transporten 12.000 litres d'aigua a un preu de 171 euros, o també 20.000 litres a 285,22 euros. Aquest és el cost de l'aigua que algunes empreses estan oferint a particulars per poder regar jardins i omplir piscines. Activitats que des del gener van quedar prohibides pel decret de sequera, un cop es va activar la fase d'excepcionalitat dos als municipis que s'abasteixen de les conques del Ter-Llobregat i de la Muga arran del descens de les reserves d'aigua als pantans.

Al preu de l'aigua cal afegir també el cost que s'ha de pagar a l'empresa, a raó de 48,30 euros l'hora, si a més a més de la portada d'aigua en cisterna són els operaris els que reguen el jardí, en cas que la comunitat de propietaris no disposi d'un espai on emmagatzemar l'aigua.

L'ACA ha confirmat el que aquest diari va poder comprovar de primera mà a través d'una conversa telefònica amb una de les empreses que han vist en la sequera una manera més de fer negoci. De fet, fonts de l'ACA asseguren que aquesta és la primera vegada que s'han trobat amb denúncies d'aquest tipus perquè si bé la venda d'aigua és sempre il·legal és la primera vegada que s'han aplicat restriccions d'aigua potable la qual cosa ha fet aflorar per primera vegada la venda d'aquest recurs natural. L'Agència Catalana de l'Aigua després de confirmar l'existència d'aquestes actuacions no va voler donar el nombre d'empreses inspeccionades ni si ja s'ha obert expedient a alguna d'elles.

Les inspeccions que ha iniciat l'ACA comencen amb una anàlisi dels usos que fan les empreses de les captacions d'aigua que tinguin assignades i pot acabar amb una clausura temporal i la fi de la concessió d'aigua. Les denúncies també es poden fer arribar a més de l'ACA a les policies locals dels municipis on es detecti la venda il·legal d'aigua.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Les sancions a particulars, a partir de dilluns

>Els activistes de l'Ebre declaren el govern «transvasista» i ja preparen mobilitzacions

>La neu dóna quinze dies de marge

>El govern investiga la venda il·legal d'aigua per a piscines

>El govern investiga la venda il·legal d'aigua per a piscines i esclaten les protestes pel transvasament del Segre cap a Barcelona

>El govern investiga la venda il·legal d'aigua per a piscines i esclaten les protestes pel nou transvasament

>El govern investiga la venda il·legal d'aigua per omplir piscines

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.