| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dimarts, 25 de març de 2008
>

Can Peguera sobreviurà

L'Ajuntament té la intenció de conservar aquest barri com a testimoni històric

ROSA DÍAZ. Barcelona
El barri de Can Peguera, antigament conegut com el polígon de Ramón Albó, no s'enderrocarà per construir-hi blocs de pisos com es fa en el cas d'altres conjunts de les anomenades cases barates que als anys vint van donar allotjament de promoció pública als treballadors arribats a Barcelona per les obres de l'Exposició Universal de 1929. L'Ajuntament ha expressat verbalment la intenció de conservar-lo com a testimoni històric d'un temps i d'un tipus d'urbanització.


+ Al barri de Can Peguera el veïnat no vol que s'enderroquin les cases. Foto: ORIOL DURAN

L'any que ve, Can Peguera farà 80 anys. I és molt probable que pugui celebrar aquest aniversari rodó i molts més. Aquest nucli de cases barates situat al districte de Nou Barris consta en el pla general metropolità (PGM) com un dels afectats per un procés d'enderroc i reurbanització. Exactament igual que els altres tres polígons de la mateixa època que ja no hi són o van pel camí de desaparèixer: Zona Franca, Bon Pastor i Baró de Viver. En aquest cas, però, l'Ajuntament ha reafirmat les intencions, expressades sempre de manera verbal, de conservar aquest barri com a testimoni d'un moment històric i d'un tipus d'urbanització, i recull així un vell desig dels veïns.

Si en el cas dels altres polígons la transformació ha estat desitjada pels mateixos veïns, a Can Peguera la situació és diferent. El deteriorament dels altres grups de cases no s'ha produït en el conjunt de cases de Nou Barris, perquè aquí el barri ha lluitat contínuament per conservar una bona qualitat de vida. L'associació de Can Peguera, que es va constituir als anys setanta coincidint amb la redacció del PGM per reivindicar la desafectació del barri –vigent des del planejament urbanístic anterior, que és del 1954–, ha lluitat per aquesta causa, però paral·lelament «ha pressionat molt l'Ajuntament perquè es fes un bon manteniment dels habitatges», tal com recorda el president de l'entitat, Pep Ortiz. I ho ha anat aconseguint amb prou èxit, fins al punt que al barri no hi ha ningú que vulgui el facin fora de la caseta de planta baixa i jardí que li lloga el Patronat d'Habitatge, a canvi d'un pis nou. L'associació de veïns de Can Peguera recorda al consistori sempre que en té l'ocasió la seva vella reivindicació: desafectar les cases i redactar un pla especial precisament per conservar-les. I darrerament, amb motiu del canvi de govern, ho ha tornat a fer. I com ha resposta ha rebut el mateix compromís verbal dels responsables del districte:«Ens han tornat a dir que quan es redacti el nou PGM aquesta afectació ja no hi serà», comenta Ortiz, cosa que han confirmat fonts del districte de Nou Barris. Malgrat que aquest compromís és verbal, al web municipal de Barcelona en l'apartat dedicat als barris apareix un comentari esperançador: «L'enderrocament dels grups de cases barates de Zona Franca, Baró de Viver i Bon Pastor deixarà Can Peguera com el darrer testimoni d'un moment clau en la història de la ciutat.»



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Com un poble

>Millores col·laterals per al conjunt del barri

>L'hora dels adéus per a la colònia Castells

>La substitució de les cases barates del Bon Pastor per pisos entra en la segona fase

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.