| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


divendres, 14 de març de 2008
>

La inflació se situa en el 4,4% al febrer, la més alta des del novembre del 1995

Aquest any en el conjunt de Catalunya els preus han baixat cinc dècimes

ÒSCAR PINILLA. Girona
Els preus van pujar una dècima al febrer a Catalunya i la inflació se situa en el 4,4%, segons dades fetes públiques aquest dijous per l'Instituto Nacional de Estadística (INE). Els grups que presenten uns augments més significatius són les begudes alcohòliques i el tabac, amb un augment de nou dècimes, i altres béns, amb un repunt del 0,8%. La demarcació més inflacionista de Catalunya és Girona, amb una taxa del 4,9; seguida de Lleida, amb un 4,8%; Barcelona, un 4,4%, i Tarragona, un 4,3%. A Catalunya hi ha hagut un augment de l'índex de preus al consum (IPC) igual al que s'ha registrat en el conjunt de l'Estat espanyol.


El Ministeri d'Economia reconeix que la dada d'inflació del febrer «no és satisfactòria», encara que insisteix que els preus començaran a moderar-se en els pròxims mesos. El ministeri que dirigeix Pedro Solbes explica que aquest augment és degut principalment a la pujada dels productes energètics i dels cereals en els mercats internacionals. En aquest sentit, destaca que la taxa d'inflació subjacent es manté molt per sota de la general. A més, hi afegeix que el seu repunt s'explica per l'increment dels preus de l'alimentació elaborada, influït pels preus internacionals de les matèries primeres –el preu del barril de l'OPEP va batre dimecres un altre rècord en assolir els 101,38 euros per barril–.

Pel que fa als sindicats, CCOO de Catalunya considera «negatives i preocupants» les dades de l'IPC del mes de febrer. «La inflació perjudica especialment els sectors més febles de la societat i pot repercutir de manera greu en el consum», assegura CCOO. A més, considera que la inflació està castigant de manera directa les economies familiars que tenen rendes més baixes i que han de fer front a un cost de l'habitatge més elevat derivat del creixement del tipus d'interès dels crèdits hipotecaris.

Per la seva banda, la UGT de Catalunya considera que a llarg termini és necessari un canvi cap a un model productiu més fort. A més, adverteix que l'estructura de preus és «molt vulnerable» als canvis en l'entorn internacional, ja que la situació d'elevada dependència energètica i d'un model productiu poc competitiu «accentua les tensions conjunturals de preus provocats per factors externs».

Foment del Treball, Fepime i la Cambra de Comerç de Barcelona també valoren negativament la pujada de preus registrada al febrer. Des de Foment del Treball Nacional consideren que l'increment de preus d'1,2 punts respecte a la zona euro, «genera notables efectes negatius sobre la competitivitat dels béns i serveis». Fepime, la patronal catalana de la petita i mitjana empresa de Catalunya, valora de manera pessimista les dades, ja que una situació com aquesta no es donava des del novembre del 1995.

La Cambra de Comerç de Barcelona opina que els factors que han impulsat la inflació des del setembre han estat el preu del petroli i les matèries primeres, però que l'apreciació de l'euro i la moderació de la demanda interna podrien ajudar a la contenció de la inflació.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>La inflació gironina al febrer se situa en el 4,9%, la més alta de Catalunya

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.