| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


dissabte, 8 de març de 2008
>

Una goleta amb història




El logotip i emblema d'A Tot Vent el va pintar Josep Obiols per encàrrec el 1928 i està inspirat en un veler, el Maria Assumpta, que té una història farcida d'anècdotes, tal com recull en el seu article Pau Ribé i Quimasó publicat per l'Associació del Museu Marítim de Barcelona (abril del 2007) i que recull Proa en el catàleg commemoratiu dels vuitanta anys de la col·lecció. Resulta que el vaixell es va construir a les drassanes de Badalona el 1858 amb el nom primitiu de Maria Asunta. Tenia 29,80 m d'eslora, 7,60 de mànega i 3,20 de puntal. Es va destinar a la càrrega de bocois de vi del Penedès, bótes de vi perfumat de Sitges, ametlles i avellanes del Camp de Tarragona, però també altres mercaderies, com ara teixits de Sabadell i Terrassa, i fins i tot ceràmica de la Bisbal.

Va anar canviant de mans i usos fins que el 1958, ja amb un segle d'història, es va donar erròniament per naufragat. El pitjor, però, encara no havia arribat. El 1968 va ser l'escenari d'un assassinat: un mariner va apunyalar un company de tripulació a bord. Així es va quedar fora de circulació (els mariners eren molt supersticiosos) i va acabar servint de magatzem de barrils d'oli usat en un port de Màlaga.

La història de la llavors Ciudad del Inca va prendre un rumb nou: dos socis de la Xina Clippers Society, Marc Lichtfield i Robin Cecil-Wright, el van comprar convençuts que tenien entre mans un tresor flotant. La van restaurar i la van deixar llesta per navegar fins a les costes d'Anglaterra. A Londres, la goleta va tenir una vida distinta: va servir de seu per a actes socials i culturals i fins i tot va fer d'actriu apareixent en nombrosos films, com ara El senyor de Ballantrae, El viatge de Charles Darwin, Dràcula i Robinson Crusoe. També va navegar fent la travessa de l'Atlàntic en més d'una ocasió fins que, amb motiu del seu 130 aniversari, el 1988, se li va restituir el nom original català: Maria Assumpta.

L'historiador Ribé ho té clar: al final la maledicció per l'assassinat es va acomplir i, el 3 de maig del 1995, a les quatre de la tarda, la Maria Assumpta va naufragar després d'estavellar-se contra els penya-segats de les costes de Cornualla. Van morir-hi tres tripulants. La goleta d'A Tot Vent havia fet 137 anys i era el vaixell de fusta més antic del món que encara navegava.

Amb motiu de l'aniversari de la sèrie, Proa farà una edició numerada del gravat del dibuix d'Obiols que es repartirà entre els llibreters acompanyat d'un llibre històric sobre la col·lecció.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Vuitanta anys de navegació literària

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.