Trobar-se amb un cambrer immigrat cada cop és més habitual. La restauració és un dels sectors amb més presència de nouvinguts, un 98%. La Generalitat admet que l'ús de la llengua catalana en aquest sector està «en declivi». Per corregir-ho, però, posarà en marxa el PROFIT. Amb aquest programa, els professionals de la restauració immigrats aprendran a fer les reserves, donar la benvinguda i el comiat, i dir expressions tan habituals com ara «carta o menú?», «bon profit!», i què vol dir si li demanen «el compte, si us plau».
El març començarà una prova pilot a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Manresa, Tortosa, Sabadell, Lloret de Mar, Castelldefels i Caldes de Montbui. Els cursos s'impartiran al maig als establiments o al mateix municipi si provenen de diferents empreses. El conseller d'Innovació, Universitat i Empresa, Josep Huguet, va assenyalar que «un de cada dos immigrats del sector s'haurà beneficiat del programa al final de la legislatura». El vicepresident del govern, Josep Lluís Carod-Rovira, va fer una crida als catalanoparlants a no renunciar a la llengua: «L'èxit depèn sobre tot dels clients, usuaris i consumidors», als quals va demanar que siguin «amables», que parlin «a poc a poc» i que repeteixin les paraules.