| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 20 d'abril de 2024


dimarts, 19 de febrer de 2008
>

La Generalitat inverteix 600.000 euros per ensenyar català als cambrers immigrats

A través del PROFIT es formaran 2.500 treballadors de la restauració en 200 cursos de vint hores que comencen al març

MIQUEL A. LUQUE. Barcelona
«Em pot portar un cigaló i una camamilla?» Aconseguir que un cambrer entengui aquesta comanda i que els catalans puguin exercir el dret d'utilitzar la seva llengua en un bar o un restaurant és un dels objectius del Programa per a la Restauració Orientat a la Formació Integral dels Treballadors (PROFIT). La Generalitat, a través dels departaments d'Innovació, Universitats i Empresa, de Vicepresidència i d'Acció Social i Ciutadana, invertirà 600.000 euros per fer 200 cursos de 20 hores lectives, que beneficiaran 2.500 cambrers immigrats. Un 41% dels 90.000 professionals del sector procedeixen de la nova immigració. Gairebé totes les empreses de restauració tenen immigrats i, en un 58% dels establiments, els nouvinguts representen el 50% de la plantilla.


Trobar-se amb un cambrer immigrat cada cop és més habitual. La restauració és un dels sectors amb més presència de nouvinguts, un 98%. La Generalitat admet que l'ús de la llengua catalana en aquest sector està «en declivi». Per corregir-ho, però, posarà en marxa el PROFIT. Amb aquest programa, els professionals de la restauració immigrats aprendran a fer les reserves, donar la benvinguda i el comiat, i dir expressions tan habituals com ara «carta o menú?», «bon profit!», i què vol dir si li demanen «el compte, si us plau».

El març començarà una prova pilot a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Manresa, Tortosa, Sabadell, Lloret de Mar, Castelldefels i Caldes de Montbui. Els cursos s'impartiran al maig als establiments o al mateix municipi si provenen de diferents empreses. El conseller d'Innovació, Universitat i Empresa, Josep Huguet, va assenyalar que «un de cada dos immigrats del sector s'haurà beneficiat del programa al final de la legislatura». El vicepresident del govern, Josep Lluís Carod-Rovira, va fer una crida als catalanoparlants a no renunciar a la llengua: «L'èxit depèn sobre tot dels clients, usuaris i consumidors», als quals va demanar que siguin «amables», que parlin «a poc a poc» i que repeteixin les paraules.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>600.000 euros per ensenyar català als cambrers immigrats

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.