| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


divendres, 15 de febrer de 2008
>

60.000 mestres surten al carrer contra el document de bases de la LEC

Els docents també expressen un descontentament de molts anys

MARCEL BARRERA. Barcelona
Manifestació quilomètrica i multitudinària. Unes 60.000 persones, entre mestres estudiants i també pares, es van manifestar ahir pel centre de Barcelona per exigir la retirada del document de bases de la llei catalana d'educació (LEC) i en defensa d'un ensenyament públic i de qualitat.




+ A dalt, la manifestació al seu pas per la Via Laietana. A baix, imatges de la protesta. Foto: QUIM PUIG

La protesta, secundada per cinc sindicats de mestres i quatre d'estudiants –AJEC, SEPC, Sindicat d'Estudiants i Estudiants en Acció– va ser importantíssima, i va envair tot el centre de Barcelona. Per il·lustrar-ho, només cal una imatge. Quan la capçalera ja havia entrat a la plaça de Sant Jaume encara es veien manifestants que començaven a recórrer la Via Laietana. Una imatge espectacular per a una manifestació que va acabar amb la lectura d'un manifest i amb crits d'«Ernest, tossut, no passem per l'embut!» o «Ja està bé de culpabilitzar els professors del fracàs escolar!». Entre els manifestants hi havia de tot. Quan la marxa s'acostava a la plaça de Sant Jaume es van sentir forts crits de «Maragall dimissió!».



INVITEN EL CONSELLER


El conseller també va rebre per altres cantons. Una pancarta de l'escola Can Palmer de Viladecans el convidava a visitar el centre. Maragall no va ser l'únic a qui li deurien xiular les orelles. En una altra pancarta es podia llegir: «Cal reciclar: Fundació Bofill, mitjans de comunicació i Salvador Cardús.» En una línia similar anava una de les pancartes del sindicat ASPEPC-SPS, un dels convocants de la protesta: «Prou xerrameca d'experts.» Els manifestants, que amb els seus xiulets van fer un gran rebombori, van acabar cridant contra la LEC davant del Palau de la Generalitat.



«PASSEN» DELS SINDICATS


Hi havia mestres que havien fet servir la inventiva. Per exemple, el grup de docents que amb caretes portaven fulls escrits amb la frase: «Ens hem quedat blancs amb la LEC», o un jove que amb una pancarta en què es veia Maragall amb nas de pallasso cantava el menú de la LEC: «Privatització, mercantilització, segregació i autoritarisme.» També hi havia referència a l'escola privada. «Ni un euro per a la concertada!», es llegia en una pancarta. Entre la multitud també hi havia un grup de tres docents, que portaven fulls amb una frase significativa: «Vaga en fem, però dels sindicats passem.» Eren mestres de Cornellà, i van preferir no dir els seus noms.



ESCOLA DE CARITAT


Alguns dels convocants de la marxa semblaven desbordats. Per exemple, un dels manifestants va retreure a Rosa Cañadell, portaveu d'USTEC-STEs, que en un debat a la televisió no critiqués obertament que l'escola pública continuarà amb l'assignatura de religió. Sense ser laica, vaja. Cañadell li va respondre: «Té tota la raó, però és que hi ha tantes coses per dir...» Els serveis mínims sembla que es van complir, tot i l'oposició dels sindicats. Alguns centres van fer pancartes amb fotografies d'alguns mestres que van faltar a la manifestació. S'havien adherit a la manifestació, però estaven fent els serveis mínims obligatoris. «Molts som aquí pel que no diu la llei i per tot allò que demanem de fa molt temps», segons la professora Muntsa Lazima, de Premià de Mar. La mestra Teresa Bayo era una altra veu: «Fa molts anys que tinc ganes de mostrar el meu descontentament. Estan fent una reforma pensant des de dalt i s'han carregat l'ensenyament públic; que ha de tenir lloc per a tots els alumnes de fora.» «No tenim un ensenyament públic de qualitat, sinó que el tenim de caritat», va afegir-hi indignada.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>La vaga de mestres buida moltes escoles

>CiU proposa que una ponència conjunta assumeixi la redacció de la LEC

>Les patronals reclamen més consens per a la futura llei d'educació

>Les famílies també fan vaga

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.