| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


dilluns, 11 de febrer de 2008
>

Buscant aigua sota les pedres

Els ajuntaments de l'àrea de Barcelona recorren a pous i aigües depurades per evitar regar i netejar amb aigua potable

EL PUNT. Barcelona
Fa 18 mesos que no plou, i arran de la greu sequera que està vivint Catalunya s'ha decretat la fase d'excepcionalitat 2 a les conques del Ter i el Llobregat. Això implica que no es poden netejar els carrers ni regar plantes amb aigua potable, ni es pot malbaratar l'aigua rentant el cotxe (excepte als túnels de rentat) ni omplint piscines. En vista d'aquesta situació els ajuntaments han començat a limitar el reg i la neteja dels carrers al mínim imprescindible i han començat a buscar fórmules per aconseguir aigua. La mirada es dirigeix sobretot al subsòl, per mirar de rescatar les bosses d'aigua que hi ha. A banda d'això, els consistoris han començat campanyes informatives i alerten de les sancions que podran imposar als que malbaratin el preuat líquid.


+ El parc de Can Solei, a Badalona. Foto: MONTSERRAT FRANCISCO

La sequera és cada cop més preocupant, i les administracions ja han començat a estudiar alternatives a l'abastiment de l'aigua dels rius. L'àrea metropolitana de Barcelona, formada per 33 municipis del Baix Llobregat, el Barcelonès, part del Vallès Occidental i el Maresme, s'alimenta, en un 70%, de les aigües superficials dels rius Ter i Llobregat. En vista del baix nivell dels embassaments, i arran de la prohibició de fer servir l'aigua potable fora del consum domèstic, els ajuntaments han començat a trencar-se les banyes per trobar aigua allà on sigui. La majoria recorren a les aigües freàtiques i estan aprofitant pous que es troben en bon estat –de fet, l'aprofitament de les aigües freàtiques no és cap novetat en alguns municipis per a tasques com ara netejar el carrer, com passa a l'Hospitalet i a Santa Coloma de Gramenet, per exemple–. N'hi ha que començaran, com Sant Boi, a reciclar les aigües provinents de la depuradora del Prat per assegurar el reg de part del parc agrari, ja que bona part del territori d'aquesta ciutat és sòl agroforestal, o com Terrassa, que estudia l'ús de la depuradora de les Fonts per regar parcs i jardins.

A més d'aprofitar els recursos existents, els consistoris s'estan plantejant ampliar les alternatives a l'aigua dels embassaments, com és el cas de Sabadell, que ampliarà la xarxa de distribució d'aigua regenerada del riu Ripoll.



CAMPANYES I SANCIONS
A banda de les actuacions de les administracions locals, els ajuntaments volen deixar clar als ciutadans quines són les prohibicions que ha decretat l'Agència Catalana de l'Aigua del Departament de Medi Ambient. Per aquest motiu estan preparant bans d'alcaldia en què explicaran les mesures i campanyes informatives en els butlletins municipals que aniran acompanyades, en alguns casos, d'elements com ara pòsters i fullets a les bústies.

Molts ajuntaments, a més, regalaran mecanismes per instal·lar a les aixetes amb l'objectiu d'estalviar aigua. A més, i per si no n'hi ha prou amb les campanyes d'informació i conscienciació, els 33 municipis que formen part de l'Entitat de Medi Ambient (EMA) han acordat un conjunt de sancions econòmiques per als ciutadans que facin un ús ara prohibit de l'aigua.

Les multes per rentar cotxes fora dels establiments autoritzats, omplir piscines i regar jardins oscil·len entre els 30 i els 3.000 euros. A partir del 13 de març, les policies locals i els Mossos podran sancionar els infractors. Els ajuntaments, però, aposten d'entrada per prioritzar la informació als ciutadans i, en alguns casos, deixen la vigilància a les mans de les companyies d'aigües, perquè detectin un consum major a l'habitual i puguin informar la policia dels suposats abusos.

Paral·lelament, hi ha alguns consistoris que estan preparant una ordenança específica que reguli el consum d'aigua.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Sense alternatives per poder regar per culpa del mosquit tigre

>Reg amb aigua de pou

>Aprofitant l'aigua de la depuradora

>La lluita contra el mosquit tigre limita les alternatives per poder regar

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.