| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


diumenge, 10 de febrer de 2008
>

Un 10% dels metges dels hospitals i CAP públics gironins són estrangers

Als hospitals de Figueres, Campdevànol i Olot aquest col·lectiu representa el 20% de la plantilla

Sergio Corali.
METGE DE L'HOSPITAL COMARCAL DE BLANES


NÚRIA ASTORCH. Girona
Els hospitals i els centres d'atenció primària de la xarxa pública de les comarques gironines tenen en aquests moments en plantilla un total de 1.641 metges, 162 dels quals, un 10%, són d'origen estranger. A excepció de l'hospital Josep Trueta de Girona, on no treballa cap facultatiu estranger, la presència d'aquest col·lectiu és notable a hospitals comarcals com ara els de Figueres i Campdevànol, on representen el 20% dels facultatius en plantilla, i també en el d'Olot, amb un 19%. Per nacionalitats, dins d'aquest col·lectiu la majoria són metges llatinoamericans, principalment de nacionalitat argentina.


L'Institut Català de la Salut, que a la demarcació de Girona és l'empresa que proveeix un 70% dels serveis sanitaris de caràcter públic té, en els centres d'atenció primària (CAP), 512 metges, 36 dels quals són estrangers, una xifra que representa un 7 per cent del total. En canvi, en l'únic hospital que l'ICS té a la demarcació, el Josep Trueta de Girona, el centre hospitalari de referència de la regió sanitària, no hi exerceix cap metge estranger. Una situació ben diferent de la dels hospitals i centres de salut comarcals, on la presència d'aquest col·lectiu és important.

En concret, a la Fundació Salut Empordà, que gestiona, entre d'altres, l'hospital de Figueres, i a la Fundació Hospital de Campdevànol ja representen, en cada cas, el 20% de la plantilla. A l'hospital de Figueres són estrangers 35 dels 170 facultatius i a l'hospital de Campdevànol, 11 dels 49. A la Fundació Privada Sant Jaume d'Olot, el percentatge és del 19%, amb 13 dels 67 metges.

El Consorci Assistencial del Baix Empordà, amb l'hospital de Palamós com a nucli principal, i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, que gestiona, entre d'altres, l'hospital de Blanes, no es queden enrere. Tenen un 17% i un 16%, respectivament, de metges estrangers. A Palamós ho són 38 d'un total de 215 i a Blanes, 20 dels 180. En canvi, a l'Institut d'Assistència Sanitària, que dirigeix el parc hospitalari de Salt, la presència de metges estrangers és més reduïda: només són estrangers 9 dels 160 metges en plantilla, és a dir, prop del 6%.



UNA GRAN MOBILITAT
La directora dels serveis territorials de Salut a la demarcació de Girona, la doctora Marta Pedrerol, ha explicat que, a causa justament del personal sanitari, especialment del metges, la mobilitat en el mercat laboral és molt gran. I hi va afegir que els professionals que en els últims anys es van incorporar a les plantilles com a reforços d'estiu s'han quedat perquè les plantilles s'han adaptat.

PLACES VACANTS
La presència de metges de procedència estrangera, però, no resol tots els problemes de la regió sanitària de Girona. Segons les dades que ha facilitat el Departament de Salut, encara hi ha una vintena de places de metges vacants, un 50% d'atenció primària i un altre 50%, d'atenció especialitzada. Falten sobretot radiòlegs, pediatres, ginecòlegs i cardiòlegs, entre altres especialistes.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>121 col·legiats més

>Un 10 per cent dels metges dels hospitals i CAP públics gironins són estrangers

>«Vaig venir per millorar la qualitat de vida»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.