| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 3 de maig de 2024


dimarts, 5 de febrer de 2008
>

El PP no vol el català, ni a dins ni a fora

Els populars carreguen contra la possibilitat que es pugui aprendre la llengua a les EOI andaluses com proposa Chaves

ANNA SERRANO. Barcelona
La llengua es confirma com un argument central de campanya electoral. El PP, que ja ha anunciat que si guanya farà una llei per «garantir» l'ensenyament en castellà a tot l'Estat i, per tant, en contra de la immersió lingüística, tampoc no vol que el català es pugui aprendre a les escoles oficials d'idiomes. El PSOE d'Andalusia inclou en el programa, aprovat diumenge, que les EOI de la comunitat imparteixin les llengües cooficials de l'Estat, com una mesura per afavorir la mobilitat laboral. El PP va carregar ahir contra la proposta, perquè la prioritat, segons Rajoy, és el castellà. Les novetats lingüístiques també van comportar l'aprovació, per part del Consell General dels Pirineus Orientals, de la Carta del Català, que reconeix l'oficialitat de la llengua a la Catalunya del Nord.


+ Chacón i Figueras, en l'executiva del PSC, que es va felicitar per la iniciativa del PSOE andalús. Foto: ANDREU PUIG

La llengua ja havia irromput en la precampanya amb Mariano Rajoy i la seva promesa que, si guanya les eleccions, garantirà per llei l'ensenyament en castellà a tot l'Estat i en totes les etapes educatives per als pares que ho demanin. Una proposta que vol minar directament l'actual sistema d'immersió lingüística català. El model que, de fet, està en el punt de mira dels populars d'ençà que Daniel Sirera va accedir a la presidència del partit a Catalunya, en un intent de recuperar arguments monopolitzats per Ciutadans. La prova és la recuperada proposta –del 2006 i curiosament signada per Josep Piqué– que els populars presenten aquesta setmana en el ple del Parlament, en la línia del que proposa Rajoy, ja que demanen que es canviï la llei de política lingüística perquè els pares puguin triar la llengua que volen per als fills a l'hora de ser escolaritzats, cosa que, a la pràctica, significa separar l'alumnat entre catalanoparlants i castellanoparlants.

Ahir va haver-hi un capítol més en la batalla electoral després de la proposta del PSOE d'Andalusia –incorporada a través d'una esmena en el seu programa aprovat diumenge– que les escoles oficials de la comunitat imparteixin català, basc i gallec, si hi ha demanda, i com a mesura per facilitar la mobilitat laboral. El PP s'hi va llançar de cap. Per Javier Arenas, la mesura, que s'aplica en molts territoris, «posa en risc que tots els espanyols tinguin els mateixos drets a través del castellà». El candidat del PP, Mariano Rajoy, creu que incrementar l'oferta d'aquests centres, que imparteixen idiomes com ara l'anglès, el francès i l'alemany, amb les llengües cooficials de l'Estat és «il·lògic» i «no té cap sentit», i el gran argument que fa servir és que «la prioritat és conèixer el castellà, que és la segona llengua del món, i també l'anglès, que és la primera». Des del PSOE, el secretari d'organització, José Blanco, va acusar el PP d'haver emprès «una cacera» contra els catalans.

La proposta dels socialistes andalusos, en canvi, va rebre les lògiques felicitacions de tots els partits catalans. La candidata del PSC, Carme Chacón, va aprofitar-la per demostrar a CiU les diferències entre el PSOE i el PP. «No és el mateix impulsar el català que atacar-lo, desenvolupar l'Estatut que presentar-hi un recurs en contra al Tribunal Constitucional», va apuntar Chacón. El cap de llista de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va celebrar l'aposta per «la cultura i la riquesa» dels socialistes andalusos, que el candidat d'ERC, Joan Ridao, va veure «molt positiva» i «un exemple a seguir». El mateix Ridao va recordar que moltes universitats de fora de l'Estat espanyol fan classes de català, mentre que «a Espanya n'hi ha poquíssimes». El candidat d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va demanar al PSOE que inclogui la proposta dels socialistes andalusos al seu programa.



CARTA DEL CATALÀ
D'altra banda, ahir va transcendir que el Consell General dels Pirineus Orientals ha aprovat la Carta del Català, on es reconeix l'oficialitat de la llengua a la Catalunya Nord, al costat del francès, segons va informar Vilaweb. La institució es compromet a ser transmissora activa de la llengua i cultura catalanes, garantir-ne la supervivència i fer-la present en els àmbits de la vida pública, entre d'altres.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>ERC reclama que es revisin els acords amb la Santa Seu

>El PP tampoc no vol el català a Andalusia

>El català, polèmic a Andalusia i oficial a la Catalunya del Nord

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.