| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 16 d'abril de 2024


dissabte, 19 de gener de 2008
>

L'executiu no descarta una cinquena dessalinitzadora a la demarcació



EL PUNT. Tarragona

Les obres alternatives al Plan Hidrológico Nacional retirat per la ministra Cristina Narbona quan va accedir al govern de l'Estat espanyol van suposar la substitució de la política de transvasaments per la dessalinització. A Catalunya, el ministeri va programar tres plantes que s'afegien a la que ja funciona a Blanes, al Maresme. El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va prioritzar dijous la construcció de la quarta dessaladora a la Tordera. La del Prat ja està en execució i ja s'han començat els tràmits per instal·lar la tercera a Cunit. Ahir, però, va transcendir que l'executiu no descarta haver d'impulsar una cinquena dessalinitzadora, bé una segona infraestructura hidràulica a Cunit, bé en algun altre municipi de les comarques de Tarragona. El conseller Baltasar va confirmar aquest extrem en declaracions a El País.

De moment, però, el projecte imminent que està més ben definit és el de la Tordera, on la quarta dessaladora tindrà la mateixa capacitat per produir aigua que la planta que es construeix al Prat de Llobregat, 60 hectòmetres cúbics. Una producció que la convertirà, juntament amb la del Prat, en la més gran de tot l'Estat espanyol; la més gran actualment és la de Carboneras, a Almeria, de 42 hectòmetres cúbics i d'on procedirà l'aigua que arribarà en vaixell a Barcelona a partir del mes de maig. Aquest nou centre que es construirà a la zona nord de la Tordera –ahir no es va concretar el municipi perquè les negociacions encara estan obertes– permetrà garantir l'abastament d'aigua a les comarques gironines, el Maresme i el Vallès Oriental, per la qual cosa el seu emplaçament definitiu serà a prop de l'actual dessaladora situada a Blanes, que ja abasteix onze municipis de l'Alt Maresme juntament amb els municipis gironins de Blanes, Lloret i Tossa.

El calendari fixava l'entrada en servei d'aquesta nova planta en un termini que arribava fins al 2025 però la situació de sequera que viu el país i la necessitat de garantir el subministrament d'aigua a l'àmbit metropolità i les comarques de Girona han fet avançar els tràmits, i la posada en marxa es calcula que podria ser a final del 2011 o principi del 2012. El cost de les obres de la quarta dessaladora és de 150 milions d'euros i els 60 hectòmetres cúbics d'aigua dessalinitzada s'afegirien als 20 hectòmetres cúbics que produeix la planta de Blanes.

El conseller de Medi Ambient va defensar davant les crítiques la política del tripartit que aposta per la construcció de dessaladores en detriment dels transvasaments. Baltasar va rebutjar el transvasament del Roine i va assegurar que es tractaria d'una obra faraònica, «més de set anys de treballs abans no entrés en funcionament».



 NOTÍCIES RELACIONADES

>La canonada al port, a punt des del 1995

>El govern fa una distribució massiva de difusors d'aixeta per reduir el consum d'aigua a les llars

>L'empresa d'aigües de Tarragona recupera pous en desús per abastir si cal Barcelona

>Un túnel d'onze quilòmetres creuarà Collserola per portar aigua a Barcelona

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.