| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dimarts, 8 de gener de 2008
>

El col·lapse arriba a l'hospital del Mar

Esperes de fins a 52 hores al servei d'urgències per poder ingressar un malalt a planta

LAIA BRUFAU. Barcelona
L'augment d'infeccions respiratòries i gripals porta de bòlit els hospitals catalans. Aquest cap de setmana ha estat especialment complicat a l'hospital del Mar de Barcelona, on les esperes han estat de fins a 52 hores per poder ingressar un pacient d'urgències a planta. El cap d'urgències del centre hospitalari, Elias Skaf, va reconèixer ahir que han viscut uns dies «desbordats». Les demores, les han patit més els pacients menys greus ja que el nombre de persones amb una patologia complicada també ha augmentat i s'han vist obligats a habilitar llits d'observació en places de pacients crítics per fer front a la demanda.


+ Imatge d'arxiu de l'exterior de l'hospital del Mar. Foto: A. PUIG

Fa dos caps de setmana el col·lapse es va apoderar de l'hospital Clínic i aquest passat la saturació ha arribat a l'hospital del Mar. Així ho corroboren fonts de l'hospital i pacients que van ser atesos en el servei d'urgències. És el cas d'un home de 88 anys, que prefereix mantenir-se en l'anonimat, i que va ser traslladat amb ambulància a l'hospital dijous passat a dos quarts de tres de la tarda. Patia un agreujament de la seva pneumònia i es trobava molt delicat. Va esperar gairebé vuit hores assegut en una cadira per ser atès. Als familiars, que esperaven a fora, els van informar dues vegades que hi havia pacients més greus i que encara no havia rebut assistència mèdica. Finalment, a les deu de la nit va rebre tractament i el van posar en un box. Segons explica una de les seves filles, al matí següent el van posar al passadís: «Ens pensàvem que el traslladaven a planta, però ens van dir que necessitaven l'espai per a una persona que estava pitjor.» Allà, s'hi va estar fins al dissabte a les set del vespre, unes 33 hores després, quan el van passar a planta, «abans ens deien que era impossible perquè no tenien lloc». En total, 52 hores i mitja des que va arribar amb ambulància. El cap d'urgències del centre, Elias Skaf, reconeixia ahir que s'havien vist «desbordats» per l'augment de pacients i, sobretot, «perquè n'arriben de més greus». El doctor va apuntar que els malalts poden esperar a urgències abans de ser ingressats per dos motius: si han de ser estabilitzats o si no hi ha llits disponibles.

«Entre que es dóna l'alta a una persona i se'n va, sovint es perden algunes hores perquè el malalt s'espera que els familiars el vinguin a buscar.» Des de fa tres setmanes han posat a la sala on normalment esperen els malalts lliteres i les persones amb patologies més lleus han d'esperar-se en un altre espai on també hi ha els familiars. També es redistribueixen els recursos a dins el servei per tenir més llits de pacients crítics. Així, algunes places d'observació s'han hagut de preparar per tractar persones crítiques perquè la sala de crítics estava plena. Malgrat tot, Skaf va afirmar que el «col·lapse» el pateix el pacient menys greu i que les urgències vitals s'atenen ràpidament. Ara bé, va apuntar que els recursos són finits i quan hi ha dies seguits amb una alta activitat falta «marge de maniobra per treballar». A Bellvitge també s'han vist obligats a fer canvis d'organització ja que han utilitzat l'hospital de dia durant el cap de setmana perquè el servei d'urgències estava col·lapsat. A la Vall d'Hebronn i al Clínic també han notat un fort augment d'activitat mentre que a Sant Pau no han rebut més pacients del que és habitual en aquestes dates.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>70.000 urgències en set dies

>52 hores a urgències esperant un llit a l'hospital del Mar

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.