| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 1 de maig de 2024


dimecres, 2 de gener de 2008
>

Ultimàtum a l'Hostal del Sol

Si l'Ajuntament de Tarragona i el propietari no es posen d'acord al gener, el consistori executarà l'enderroc subsidiari

MARIA FERNÁNDEZ NOGUERA. Tarragona
La desaparició de l'Hostal del Sol de Tarragona és un objectiu que històricament s'ha resistit a l'Ajuntament. Ara, l'executiu del PSC i ERC ha donat una darrera oportunitat al propietari per arribar a un acord amistós que permeti tirar a terra el deteriorat edifici de vuit plantes, que sovint aixopluga indigents. Després d'anys de negociacions frustrades, l'administració li ha ofert uns nous terrenys urbanitzables en una altra zona de Tarragona. Si no li sembla bé la proposta, el consistori seguirà amb l'expedient de ruïna i el tirarà al terra de manera subsidiària, uns tràmits que ja es van iniciar però que estan aturats en espera del resultat de les noves converses amb el propietari. L'enderroc subsidiari, però, endarreriria encara més la solució final de l'Hostal del Sol.


+ L'Hostal del Sol (l'edifici més alt), vist des de les proximitats de la Via Augusta. Foto: JUDIT FERNÁNDEZ

La finca on hi ha l'Hostal del Sol, al passeig de Sant Antoni de Tarragona, té dos propietaris. Amb el primer ja fa temps que es va arribar a un pacte de permuta de terrenys, però amb l'altre propietari, Promocions Immobiliàries Salou-Mar, encara no s'ha arribat a cap acord perquè cap de les finques que l'Ajuntament li ha ofert li ha semblat satisfactòria.

Després d'anys de negociacions, el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Xavier Tarrés, considera que «aquesta ha de ser l'última vegada». «No pot durar més en peu un edifici amb aquest perill i aquestes característiques», hi afegeix. El 2007, ja hi va haver dos incendis provocats pels indigents, que troben un sostre en aquest edifici desocupat des de fa més de trenta anys.

L'Hostal del Sol s'ha d'enderrocar, perquè així ho mana una sentència del Tribunal Suprem del novembre del 2002. L'ordre judicial estableix que es pot construir a la zona, però sense alterar l'entorn paisatgístic de la muralla i del baluard napoleònic de Sant Climent.

El conflicte es remunta al juny del 1997, quan el consistori va donar una llicència a l'empresa Salou-Mar per construir-hi un edifici d'habitatges de luxe de tres plantes. Els plans de la promotora es van estroncar quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va prohibir l'edificació al solar en una sentència del 1998.



PERMUTA DE TERRENYS
Això suposava que el consistori havia d'indemnitzar l'empresa per haver-li concedit una llicència d'obres en un lloc on finalment no es va poder edificar. La sentència del Tribunal Suprem, del 2002, permet construir en una part del solar, així que el consistori s'estalvia una part de la indemnització, però no tota. Per tant, ha de compensar el propietari amb una permuta de terrenys. Però el propietari i l'Ajuntament no s'acaben de posar d'acord amb quines finques són les apropiades. Si s'arriba a un pacte al gener, el consistori tindrà via lliure per enderrocar l'edifici. Si no, l'administració reprendrà l'expedient de ruïna i l'enderrocarà de manera subsidiària, cosa que significa que el tirarà a terra encara que el propietari no ho vulgui i que, després, les despeses les haurà de pagar el propietari. Però aquesta opció allargaria encara més l'agonia de l'immoble: «En cas que no hi hagi pacte, ell ho podria impugnar tot», assumeix Tarrés.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Dos edificis desallotjats i quatre ensorraments, en dos anys

>Menys d'un any en altres casos

>El darrer sospir del Riva i Garcia

>Detecten problemes estructurals en edificis dels anys 40 i 50

>Edificis condemnats a desaparèixer.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.