| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 30 d'abril de 2024


dimarts, 4 de desembre de 2007
>

Montilla fa una interpretació positiva de l'1-D però diu a ERC que l'Estatut és la resposta

Els socialistes i el President no amaguen el malestar per la participació dels seus socis en la manifestació

TIAN RIBA. Barcelona
El president de la Generalitat, José Montilla, va respondre ahir a la multitudinària manifestació de dissabte a favor del dret a decidir en infraestructures que va derivar en un clam sobiranista i contra el maltractament històric de l'Estat, assegurant des de Tolosa que interpretarà positivament el sentiment dels ciutadans. Amb tot, ni el President ni el PSC amaguen el malestar per la participació dels seus socis en la manifestació. Els socialistes consideren que l'Estatut ja dóna resposta a les demandes expressades –especialment una inversió justa de l'Estat i el traspàs de rodalies–, un Estatut que els seus socis d'ERC, que no el volien –igual que la Plataforma pel Dret de Decidir–, tenen la responsabilitat de desenvolupar des del govern.


+ José Montilla, ahir, a Tolosa, on va parlar de la manifestació de dissabte. Foto: R. MORENO

Malgrat que la participació d'ERC i d'ICV-EUiA en la manifestació estava més que parlada entre Montilla, Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Saura, ha acabat molestant més Presidència pel caire sobiranista que ha acabat tenint. De fet, ahir tant el PSC com Montilla van coincidir que ja es treballa en les demandes dels ciutadans i que és l'Estatut el que en dóna resposta: rodalies ja funciona, l'Estatut garanteix una inversió en funció del PIB, la sobirania fiscal és possible amb la futura Agència Tributària i el traspàs de rodalies està emparaulat pel gener –l'última setmana de desembre hi ha prevista una reunió bilateral–. Del que no va parlar va ser de la gasiveria en el seu desenvolupament, denunciada pel mateix Montilla quan alertava de «desafecció».

Sigui com sigui, el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, va ironitzar que aquest és, justament, l'Estatut que la plataforma no volia. No va dir que tampoc el volia ERC, però no va fer falta. Presidència considera que en els tres mesos que queden fins a les eleccions espanyoles hauran de gestionar altres moments de tensió amb els socis. Iceta va dir als seus socis sense esmentar-los que totes les demandes de la manifestació ja són «explícitament» en el pla de govern, que són assumibles a partir del nou Estatut i que «un partit que governa no pot convocar una manifestació». Ho deia pel PSC, però els seus socis també governen. En el cas dels socialistes, Iceta va dir que havent assumit la responsabilitat com a part del govern espanyol, no podien després anar a protestar sobre aquests problemes. Però també va dir que en part els ha de solucionar el govern de Catalunya, i aquí també hi són ERC i ICV. Els republicans entenen que l'error és del PSC, que, no anant a la manifestació, ha amplificat la responsabilitat del PSOE, i que del que es tractava era d'una manifestació de país. Potser per tot plegat Daniel Sirera considera que, en coherència, CiU i ERC haurien de presentar una moció de censura contra Montilla.

Malgrat el to amable de les seves declaracions, les paraules d'Iceta traspuaven emprenyament. «Em consta que alguns manifestants van arribar en rodalies», va ironitzar. I, a més, va esmentar com «el fet més important» del cap de setmana l'assassinat d'ETA.

Montilla, que no va ser a l'executiva del PSC, hi va afegir més tard que li correspon «transformar aquest sentir col·lectiu en un mandat exigent en relació amb l'acció del govern de Catalunya» tant davant de l'Estat com de les institucions europees. Justament, ahir el President va demanar que l'euroregió impulsi una Y d'alta velocitat amb Tolosa i Montpeller. I, d'altra banda, defensa que és el que ha estat fent fins ara. «El malestar no porta enlloc si no el convertim en compromís i estímul», va dir. En aquest esforç per treure conclusions positives de la manifestació, Montilla va parlar de la «força» que dóna la voluntat cívica dels ciutadans. El President també va revelar que ell ja havia demanat a Artur Mas una reunió per Nadal per parlar d'infraestructures. A Presidència estan molestos perquè Mas ho ha demanat ara públicament quan ja n'hi havia el compromís.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Nadal diu que ha de servir de toc d'atenció al govern espanyol

>El PSOE la limita a la preocupació de CiU i ERC per les eleccions

>Puigcercós es reunirà amb la plataforma

>Herrera critica que Foment trobi la protesta només independentista

>ERC vol que la PDD aglutini un acord en infraestructures per defensar a Madrid

>Sirera desafia CiU i ERC a presentar una moció de censura contra Montilla

>Mas demana a Montilla una cimera sobre infraestructures i finançament després de la manifestació de l'1-D

>El Llenguadoc amenaça amb deixar l'Euroregió Pirineus Mediterrània si no rep fons europeus l'any vinent

>El servei de Rodalies torna a la «normalitat» amb els retards habituals

>Els protagonistes

>CiU presenta esmenes al pressupost estatal en què demana compensacions per als veïns de l'Hospitalet

>La nova prudència de Foment sembra de dubtes el TAV

>Montilla diu als manifestants que l'Estatut és la solució

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.