| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 5 de maig de 2024


diumenge, 2 de desembre de 2007
>

La independència com a horitzó final

Molts manifestants apostaven per deslligar-se de l'Estat espanyol

LLUÍS ARCAL. Barcelona
Molts dels participants de la manifestació d'ahir pel dret de decidir a Barcelona tenien una solució final pels problemes que afecten a Catalunya: la independència. Les estelades desplegades durant la protesta i els crits d'«independència» van ser el pal de paller de la protesta.

«Independència». A més de ser un dels càntics més corejats per la majoria dels participants en la manifestació, aquesta també va ser una de les demandes personals dels centenars de milers de persones que ahir van desfilar pels carrers de Barcelona en la protesta convocada per la Plataforma pel Dret de Decidir.

«S'ha de canviar la figura del català emprenyat pel català independent», reclamaven Joaquim Bosch i Carles Gauchola de Barcelona. Amb aquesta afirmació s'exemplificava una de les tòniques de la protesta: estelades i senyeres de totes les mides van posar la nota de color, on també es van sentir les notes d'Els Segadors cantats de manera espontània. «Som catalans i s'hauria de poder decidir en tot, no només en infraestructures», opinava Marc Fité, de Sant Just Desvern.

A partir d'aquí, els diversos partits i organitzacions van cridar els seus propis lemes, com ara un dels del Partit Republicà Català, que feia directament referència a la família reial: «els Borbons penjats dels collons.» Els sindicats UGT i CCOO tampoc es van deslliurar dels xiulets de bona part del manifestants que els retreien el fet de no haver participat en la protesta.

També hi va haver crítiques per a la classe política catalana, fossin del partit que fossin. «Avui és un dia per dir en veu alta que tenim una sèrie de polítics mediocres, espero que això sigui una bona sacsejada pel país», afirmava Quim Martínez, d'Argentona. «Està fallant tot i l'única solució que hi ha és la independència», corroborava en Joan, de Barcelona. La protesta també va atraure gent de l'estranger, com ara en Josh García de Califòrnia, els Estats Units. «Estudio aquí, i tot i que encara no entenc gaire bé perquè Catalunya es vol separar d'Espanya, m'ha impressionat molt aquesta mobilització. Suposo que hi deu haver motius per reivindicar-ho», explicava Garcia en anglès.

La Núria Ferrés, de Taradell, va baixar a la Ciutat Comtal convençuda que «hi ha alguna cosa a demanar». La Núria va explicar que feia un treball sociològic per esbrinar el perfil dels manifestants, i va revelar que «molta gent m'ha dit que no ha vingut perquè sospitaven que s'aprofitaria per reclamar alguna cosa més que unes bones infraestructures».



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Per què Catalunya ha de decidir?

>In-de-pen-dèn-ci-a

>Mig govern, CiU, Pujol i Maragall s'apunten a la protesta contra la incompetència estatal

>Notables i farts

>Pancartes anònimes.

>Desafecció a la Renfe

>«No vaig a la ‘mani' perquè està polititzada»

>La connexió de Rodalies entre Bellvitge i Sants es fa per una via de servei

>Amistats mediàtiques

>La «normalitat» també sorprèn, al cap i a la fi

>Una marea ciutadana avala el dret a decidir com a clau del futur del país

>Pel Dret de Decidir creu que Madrid està obligat ara a «escoltar» Catalunya

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.