| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 16 d'abril de 2024


dissabte, 1 de desembre de 2007
>

Collserola serà parc natural però amb altres límits



ROSA DÍAZ. Barcelona

+ Imma Mayol i Ramon Garcia-Bragado, ahir, durant el ple de l'Ajuntament. Foto: ANREU PUIG

La proposta d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) perquè el parc natural de Collserola englobi el que avui és l'espai natural protegit i reconegut com a tal a través de la Xarxa Natura 2000 es va aprovar amb els vots favorables dels grups d'oposició (ERC, CiU i el PP) i amb l'abstenció del govern: PSC i ICV-EUiA. No obstant això, és molt probable que no esdevingui un projecte real. El govern té una altra idea d'allò que ha de ser el parc, una idea de la qual ahir només va voler avançar una premissa: que no coincidirà exactament amb l'àrea reconeguda pel pla especial d'interès natural (PEIN). És més, el parc natural serà més petit. No se sap encara quant. És en això, va indicar el regidor d'Urbanisme Ramon Garcia-Bragado, en què està treballant ara l'equip de govern.

I aquesta qüestió, la defensa d'uns altres límits per al futur parc, és la que situa el govern municipal en una clara minoria i no només en el pla polític i en el context estrictament consistorial, sinó també davant de la Generalitat i de la societat civil. Les entitats ecologistes de tots els municipis que volten el parc, reunides en una plataforma, ja van transmetre al regidor d'Urbanisme que no estan d'acord amb les seves intencions. D'altra banda, la Generalitat també treballa amb la hipòtesi d'incorporar al futur parc natural tot el territori actualment ja protegit.

L'intens debat que es va produir ahir, però, va utilitzar com a punt de partida uns mapes i unes dades que ERC va presentar com a definitives, com l'eina bàsica amb la qual està treballant l'equip de govern. Segons ERC, el govern vol deixar fora del parc 309 hectàrees de terrenys que estan protegits. És a dir, segons la versió d'ERC, el territori barceloní del parc natural tindria en la proposta amb la qual està treballant el govern 1.354 hectàrees, mentre que ara la zona PEIN i Xarxa 2000 en té 1.663. La proposta que ERC va defensar i va aconseguir aprovar diu que aquestes 1.663 hectàrees han de ser parc natural. I així ho va repetir el president d'ERC, Jordi Portabella: «No acceptarem que hi hagi un parc natural que disminueixi el nombre d'hectàrees que formen part del PEIN i que coincideixen amb la Xarxa 2000.»

Garcia-Bragado, però, va assegurar que aquests plànols i aquestes dades que Portabella va utilitzar en el seu argument són «errònies» perquè formen part d'un document inicial de treball que li va presentar ell mateix i que només és això, un document de treball. El titular d'Urbanisme no va voler precisar ni quan li va presentar ni com ha evolucionat aquest document inicial, però va insistir: «No cal que coincideixin el límit del PEIN i el límit del parc natural, però això no vol dir desprogramar el PEIN.» Quant a les 309 hectàrees de les quals parla ERC, Garcia-Bragado va dir: «La zona de transició no està quantificada, però no crec que es correspongui amb les 309 hectàrees».



ZONES D'EQUIPAMENTS
Tots els grups de l'oposició van comentar durant el debat d'ahir que el fet que no s'hagi presentat cap proposta per part del govern és perquè hi ha discrepàncies entre els socis. Ahir, però, presentaven una proposta conjunta –que abans de perdre-la van preferir retirar– i el seu discurs era unitari. De totes maneres, la segona tinenta d'alcalde i regidora de Medi Ambient, Imma Mayol (ICV), va remarcar com a qüestió essencial del debat el fet que aquestes àrees que quedaran fora del parc natural i que estan protegides les podrà gestionar l'Ajuntament de Barcelona. Si s'incorporen al parc natural, les gestionarà la Generalitat. En aquestes àrees hi ha encara la possibilitat d'aprofitar espais destinats a equipament, però només si no s'incorporen al parc. Portabella va parlar de 35.000 m² de sostre.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>McHereu, McMayol i el civisme periquito

>L'Estat treu a subhasta les obres per fer les vies del tram Sagrera - Nus de la Trinitat

>L'oposició torna a exhibir la majoria contrària al TAV pel centre

>Els retrets per la tolerància amb els aficionats del Rangers esdevenen estrebada d'orelles oficial

>Més minoria que mai

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.