| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 23 d'abril de 2024


dijous, 29 de novembre de 2007
>

Un 30% dels metges de primària de la demarcació tenen 300 pacients de més

Les àrees bàsiques de salut que suporten aquesta càrrega assistencial són les de Figueres, Roses, Palafrugell i Lloret

NÚRIA ASTORCH. Girona
Un 30% dels metges d'atenció primària de la regió sanitària de Girona tenen assignats una mitjana de 1.800 pacients adults, tres-cents més de la quantitat que el mateix Departament de Salut considera òptima per a una atenció de qualitat, que és de 1.500. Alguns metges inclús superen la ràtio de 1.800 i arriben als 1.950 pacients assignats. Les àrees bàsiques de salut (ABS) que es veuen afectades per aquesta situació són les de Figueres, Roses, Palafrugell i Lloret de Mar. Així ho va reconèixer ahir la directora dels serveis territorials de Salut a Girona, Marta Pedrerol, que va manifestar que l'objectiu del Departament de Salut per al 2008 és que cap ABS superi els 1.800 usuaris assignats, i acostar-se, al màxim possible, a la xifra de 1.500 pacients.


+ Activitat al CAP de Can Gibert del Pla de Girona, que ha estat ampliat./ Foto: LLUÍS SERRAT

La doctora Pedrerol va manifestar que per reconduir la situació i abaixar les ràtios de més de 1.500 pacients adults que en aquests moments suporten un 30% dels metges de capçalera s'ha d'actuar en l'ampliació d'espais als centres d'atenció primària més que no pas en contractació de més personal. «Volem esponjar els centres d'atenció primària amb més espai», va dir la doctora Pedrerol. I en aquesta línia va esmentar les obres d'ampliació que s'estan fent al CAP de Roses, la construcció del segon CAP de Lloret de Mar i la redacció del projecte del CAP de Figueres Sud, un equipament que actualment funciona amb mòduls prefabricats. Una altra de les línies d'actuació previstes és el reforçament de les plantilles als centres d'afectats, un reforç que, segons la directora de Salut, representarà la contractació d'entre 5-8 equips nous de primària, uns equips formats per un metge i una infermera. La contractació d'aquests nous equips assistencials forma part del desenvolupament del pla de xoc a l'atenció primària.

La doctora Pedrerol va donar a conèixer aquestes dades durant la presentació, davant dels mitjans de comunicació, del balanç del 2007 i dels pressupostos i objectius per al 2008. En relació amb el pla director de les malalties de l'aparell circulatori, la doctora Pedrerol va valorar de manera molt satisfactòria el primer any de cirurgia cardíaca de l'hospital Trueta i la setantena d'intervencions que s'han dut a terme, i va anunciar la posada en marxa, amb vista al 2008, del programa tele ictus –relatiu a la malaltia vascular cerebral– a l'hospital de Palamós. Aquest programa, que aquest any ja ha funcionat a Figueres, preveu la comunicació, per via telemàtica, dels serveis d'urgències de l'hospital de referència –el Trueta– i l'hospital comarcal per activar, davant d'un infart cerebral, el codi ictus i actuar amb immediatesa. Quant al pla director oncològic, per al 2008 és previst l'obertura d'un hospital de dia oncològic a l'hospital de Campdevànol, un servei que evitarà als malalts de càncer de la comarca del Ripollès haver de desplaçar-se fins a Vic per als tractaments de quimioteràpia i radioteràpia. L'extensió del programa de donació de sang de cordó umbilical a l'hospital de Palamós i l'extensió dels parts naturals a l'hospital d'Olot són altres dels objectius per al 2008.





Pressupost 2008 per a la regió de Girona - 682.400.566,4 euros

Pressupost 2003 - 456.984.759,9 euros

Pressupost per capita 2008 - 1.250, 56 euros

Pressupost per capita 2003 - 860,03 euros

Increment - 390,56 euros

Població 2008 - 682.937




682,4
milions d'euros
. És el pressupost del 2008 per a la regió sanitària de Girona, amb 682.937 usuaris registrats. Aquesta quantitat ha experimentat un increment del 49,33% des de l'any 2003, en què el pressupost va ser de 456,9 milions d'euros. La major part del pastís pressupostari (un 43,85% dels 682, 4 milions) se l'emportarà la compra de serveis d'atenció primària, especialitzada, salut mental i sociosanitària a les diferents entitats proveïdores, com ara l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS). Les despeses de personal suposen el 22% del pressupost i en tercer lloc, amb un 20,48%, hi ha la despesa farmacèutica en prescripcions mèdiques. La compra de béns i serveis representa un 6,41% del pressupost, la medicació hospitalària, un 4,11% i les inversions són un 2,53% del total. La doctora Pedrerol va indicar que el pes de la medicació hospitalària recau en els tractaments oncològics. En matèria oncològica, Pedrerol va destacar que aquest any s'ha posat en marxa, a l'hospital Trueta, el registre de tumors hospitalaris, i va anunciar que el 2008 el registre s'estendrà als hospitals comarcals de Figueres i de Palamós. Pel que fa al pla director de salut mental, Salut té previst de continuar la implantació dels psicòlegs als centres d'atenció primària, un servei que ja està en funcionament al Baix Empordà i al Gironès i que amb vista a l'any que ve podria arribar a l'Alt Empordà i la Selva.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Salut té previst invertir 500 milions en equipaments fins al 2012

>El 30% dels metges dels CAP atenen massa pacients

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.